Hlavní obsah

Babiš vyhoví Hamáčkovi. Prezidentovi navrhne odvolání Staňka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne prezidentu Miloši Zemanovi odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Babiš Novinkám řekl, že vyhoví přání šéfa soc. dem. Jana Hamáčka a bude se držet koaliční smlouvy, která stanoví, že šéfové partají si vzájemně do obsazování ministerstev nemluví. Zeman přitom po Babišovi žádal, aby s návrhem na odvolání Staňka vyčkal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Článek

„Na rozdíl od pana Sobotky a sociálních demokratů, kteří dehonestovali paní Schillerovou, když jsem ji chtěl navrhnout na ministryni financí, tak z toho dělali skandál. Já se potkám s panem Šmardou i panem Hamáčkem a budu postupovat podle koaliční smlouvy,“ řekl Novinkám Babiš.

S Hamáčkem by se měl potkat ve čtvrtek odpoledne. Chce s ním probrat nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury. Babišovi vadí, že se Šmarda dříve vyslovoval proti tomu, aby šla ČSSD do vlády s hnutím ANO.

Do výměny ministra kultury zasáhl prezident Zeman, když se rozhodl, že nepřijme Staňkovu demisi. Babišovi napsal dopis, předsedovi vlády doporučil, aby v případě Staňkova odvolání počkal na výsledky vyšetření trestního oznámení, které Staněk podal.

V případě, že premiér navrhne odvolání ministra, je hlava státu podle Ústavy povinna návrhu vyhovět. Přesný termín ale Ústava neuvádí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám