Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, Piráti oslabili, Okamura roste

Aktualizováno

Sněmovní volby by v současnosti vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta hlasů, druhá by skončila ODS, kterou by volilo 14,5 procenta lidí, uvedla v úterý agentura Median. Podle jejího květnového modelu by se do Sněmovny dostali ještě Piráti, SPD, ČSSD, KSČM, lidovci a STAN.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v květnu 2019 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

Zisk vládního hnutí ANO je podle Medianu stabilizovaný na úrovni kolem 30 procent, zatímco koaliční ČSSD mírně oslabila o půl procentního bodu, když jí podporu vyslovilo 8,5 procenta respondentů.

Druhou nejsilnější stranou v průzkumu je ODS se ziskem 14,5 procenta hlasů, což je stejně jako v dubnovém šetření. Třetí Piráty by volilo 12 procent lidí, což je oproti dubnu pokles o dva procentní body.

Naopak posílení zaznamenala SPD Tomia Okamury, která se po delší době vrátila na 10 procent, dubnový průzkum jí přisuzoval jen 7,5 procenta. Sestup o půl procentního bodu zaznamenali komunisté se ziskem 6 procent.

S odřenýma ušima by se do Sněmovny dostali ještě lidovci, které by volilo 5,5 procenta lidí, a STAN s podporou 5 procent respondentů. TOP 09 by se ziskem 4,5 procenta hlasů zůstala před branami dolní komory. „S ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku však mají všechny tři subjekty podobnou šanci na vstup do Sněmovny,“ připomíná zpráva Medianu.

Průzkum v době kampaně

Její autoři také upozorňují na to, že dotazování tentokrát probíhalo v době kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Průzkumu se mezi 24. dubnem a 25. květnem zúčastnilo 1003 respondentů.

Volební účast by činila 63 procenta, což je srovnatelné s účastí u posledních sněmovních voleb v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám