Hlavní obsah

Hamáček: Bez účasti ve vládě by hlasů ubylo víc

Právo, Karolina Brodníčková

Šéf ČSSD Jan Hamáček řekl Právu, že pokud by soc. dem. ministerská křesla neměla, dopadla by ještě hůř.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček

Článek

ČSSD nezískala ani man­dát. Co budete dělat?

Nezastírám, že je to tvrdá rána pro soc. dem. Sledoval jsem průzkumy a tam jsme se pohybovali ve vztahu k eurovolbám těsně nad pěti procenty. Stále jsem doufal, že pět procent získáme, ale jsou to nakonec čtyři procenta. Když jsme kandidovali na sjezdu a dostali jsme silný mandát, tak jsme říkali, že hlavním momentem, kdy se dá měřit úspěšnost nového vedení, jsou volby krajské v roce 2020.

Dají se nyní čekat větší změny? Například v programu?

My už jsme nastartovali některé změny v rámci nového vedení. Zahájili jsme programovou diskusi. Mluvili jsme s našimi předsedy místních organizací, objíždíme kraje a okresy. Snažíme se stranu mobilizovat, takto to bude pokračovat i nadále. Pokud se nám zatím nepodařilo probudit sílu soc. dem., tak ji tedy probudit musíme.

Není to chyba vedení, že ČSSD neuspěla? Byl jste zvolen v březnu, ale neuvažujete o tom, že by si strana volbu svých špiček zopakovala?

Že bychom zase svolali sjezd soc. dem.? Jsme demokratická strana, máme stanovy a mechanismy na všechno.

Ale nemyslím si, že cestou je vedení popravit a najít mesiáše. Celá strana si uvědomuje, že problém je hlubší, a pokud má být náprava, tak bude trvat.

Neuškodila vám vláda s ANO?

Jsem přesvědčený, že nikoliv. Kdybychom nebyli ve vládě a neměli možnost prezentovat naše priority, tak by soc. dem. vidět nebyla, a obávám se, že výsledek by byl ještě horší.

Vaši kolegové vybízejí k tvrdšímu vystupování vůči ANO ve vládě. S tím souzníte?

Musíme do toho jít razantněji.

I za cenu rozpadu vlády a nových voleb? Nesmazaly by ČSSD z politické mapy?

Nemyslím, že předčasné volby jsou v zájmu Andreje Babiše. Uděláme vše, aby soc. dem. ve vládě byla vidět víc a abychom lépe komunikovali s voliči.

Co říkáte na nápad vašich kolegů otevřít ČSSD regionálním stranám a hnutím a uzavírat s nimi předvolební koalice v krajích?

To je cesta, kterou někteří naši politici vyzkoušeli v komunálních volbách, a mělo to úspěch. Volby je nutné řešit kraj od kraje.

Spekuluje se, že novým ministrem kultury bude místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Je to tak?

Nebudu komentovat žádná jména.

Reklama

Výběr článků

Načítám