Hlavní obsah

Přehrada Labská je skoro plná a voda stoupá

Právo, Vladislav Prouza

Přehrada Labská ve Špindlerově Mlýně je ve středu večer skoro plná. Voda podle posledních informací z královéhradeckého podniku Povodí Labe nezadržitelně stoupá ke koruně hráze. Okolo půl deváté večer scházely do kóty přelivu necelé dva metry. Ničivé povodně, pokud se voda přes hráz přelije, ale vodohospodáři na horním toku Labe nepředpokládají.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Archivní snímek z léta 2006, kdy se voda valila přes přeliv přehrady Labská ve Špindlerově Mlýně

Článek

Hladina v Labské přehradě stoupla od středečního rána o více než tři metry. „Voda patrně půjde přes bezpečnostní přeliv během noci na čtvrtek. Déšť na horách sice polevil, musíme ale počítat s určitou dotokovou dobou a tajícím sněhem, který voda s sebou bere,“ konstatovali na dispečinku Povodí Labe.

Přehradu Labská nyní plní okolo jednadvaceti kubíků vody za sekundu. Odtok je kvůli rekonstrukci spodních výpustí deset kubíků. „Rozdíl mezi přítokem a odtokem se musí dřív nebo později projevit přelivem vody přes kótu přelivu. Kvůli stavbě nelze odpouštět víc nežli těch deset kubíků za sekundu, “ předjímají dispečeři.

Voda se měla přes bezpečností přeliv labské přehrady naposledy valit skoro na den přesně před měsícem, kdy docházelo k masivnímu tání sněhu.

Les Království je pod kritickou kótou

Hladina další přehrady na Labi, Les Království, postavené stejně jako Labská v první polovině 20. století, zůstávala středeční večer hluboko pod kritickou kótou přelivu. Vodnímu dílu u Dvora Králové nad Labem scházelo do naplnění skoro sedm metrů a hladina přehradní vody od středeční třetí hodiny odpoledne klesala.

Hladina vody v některých dalších přehradách v labském povodí stojí těsně pod hranicí možného přelivu. Pouhých třicet centimetrů do maxima schází jizerskohorské přehradě Bedřichov na Černé Nise, jejíž hladina doposud každou hodinu stoupala o dva centimetry. „Snažíme se nezhoršovat situaci pod hrází a přehrady zatím plníme. Můžeme si to dovolit, jelikož předpověď je příznivá. Deště by měly slábnout a nakonec do pátku ustat,“ vzkázali z vodohospodářského dispečinku.

Půlmetr pod čarou naplnění je voda v další jizerskohorské nádrži Josefově Dole na Kamenici. Dva hladinové metry scházejí do maxima donedávná vyprahlé Rozkoši u České Skalice na Náchodsku, půldruhého metru Seči na Chrudimsku a metr Vrchlici na Kutnohorsku.

Vodohospodáři se snaží využít deštivého počasí a přehradní nádrže, pokud možno, naplnit na maximum. „Balancujeme po posledních suchých letech na obě strany, abychom mohli případný nedostatek vody dotovat,“ tvrdí vodohospodáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám