Hlavní obsah

Slavnosti Navalis na Vltavě letos pokazilo počasí

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Na Vltavě v Praze se každoročně konají Svatojánské slavnosti Navalis, které připomínají příběh Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Letošní ročník se nesl v rakouském duchu, až z Halštatu přijely pramice, přesné repliky plavidel, které v 16., století převážely sůl. Bohužel kvůli nepřízni počasí byl zrušen tradiční ohňostroj, seskok parašutistů a průlet akrobata pod Karlovým mostem. I tak stála barokní podívaná za to, podívejte se na video.

Slavnosti Navalis letos zkazilo počasí. Nekonal se ohňostroj ani seskok parašutistůVideo: Novinky

 
Článek

Navalis spojené s oslavou sv. Jana Nepomuckého se konají v předvečer jeho svátku. Název Navalis je převzatý z latiny a znamená lodní hudba. Slavnosti jsou spojeny s vystoupeními na lodích. Jedná se o největší barokní slavnosti na vodě u Karlova mostu. U příležitosti akce se konají koncerty a mše. Vše obyčejně vrcholí nočním ohňostrojem, letos byl bohužel zrušen kvůli dešti.

První hudební vystoupení tohoto typu se konalo již 5. května 1627. Novodobé slavnosti se konají od roku 2009, a to u příležitosti 280. výročí svatořečení sv. Jana.

Za obnovením slavností stojí Zdeněk Bergman se svou firmou Pražské Benátky. „Musíme zdůraznit, že svatojánské Navalis nejsou žádný hudební festival. Je to barokní, tradiční, duchovní, spirituální věc Prahy, která vyvěrá z hluboké víry poutníků a Pražanů, proto vlastně děláme uctění slávy a památky Jana Nepomuckého, jako nejznámějšího Pražana, pravděpodobně na světě,“ popsal smysl slavností Zdeněk Bergman.

Návštěvníci přišli navzdory dešti

Navzdory špatnému počasí přišlo ve středu večer k Vltavě mnoho lidí, kteří chtěli spatřit historické veslice v čele s Bissonou Praga. Ta se v létě stane součástí slavné benátské flotily.

Slavnosti vždy začínají na Hradčanech zdobením koňů čestné stráže kardinála, který je následně požehná a následuje na mši věnované Janu Nepomuckému. Po mši následuje barokní rekonstrukce procesí na Karlův most. Tam se pak konají různé symbolické akce, jako například prolétnutí paraglidisty pod obloukem, kde byl shozen Jan Nepomucký do vody. Procesí končí u kláštera Křížovníku, odkud se pak dá sledovat hudební představení, které se odehrává přesně na místě, kde světcovo tělo vyplulo na hladinu.

Součástí oslav jsou již tradičně alegoricky ozdobené lodě z celého světa. Výjimečnými jsou pro tento rok halštatské lodě, které před mnoha staletími rozvážely sůl z Halštatského jezera do celé Evropy, a to i přes Vltavu.

Pro Pražany se Navalis stala již neodmyslitelnou událostí roku, která do Prahy přitáhne mnoho turistů a poutníků z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám