Hlavní obsah

Na Vysočině někdo zabil mláďata orla mořského. Pokácel strom s hnízdem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámý pachatel minulý týden na Vysočině způsobil smrt dvou mláďat orla mořského. Pokácel strom s hnízdem a mláďata nepřežila pád z výšky. Agentura ochrany přírody a krajiny již podala trestní oznámení. Jde v pořadí již o několikátý případ zabití těchto dravců.

Foto: Profimedia.cz

Orel mořský (ilustrační foto)

Článek

„Někdo pokácel jen tento jediný strom,“ popsala jednání pachatele Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické.

Kriticky ohrožený orel mořský je největším dravcem, který žije na našem území, a kromě lidí nemá v přírodě přirozeného nepřítele.

Ochránci přírody zaznamenali na Vysočině i případy otravy karbofuranem, po jehož požití zvířata umírají dlouho a v bolestivých křečích.

„Od začátku ledna do konce dubna se bilance mrtvých orlů mořských vyšplhala na dvanáct. U devíti z nich už analýza prokázala otravu karbofuranem, jehož držení je v celé Evropské unii zakázané už od roku 2008,“ upozorňuje Hlubocká, která v terénu pátrá se psy po otrávených nástrahách a jejich obětech.

Loni pytláci zabili 54 ptáků, z toho 43 dravců, mezi nimiž bylo 6 orlů mořských. Letos za první čtyři měsíce ochranáři registrují již 45 zabitých ptáků, z nich bylo 29 dravců a zmiňovaných 12 orlů mořských.

Případy otrav zvířat se objevují po celé republice. „Na Uherskohradišťsku jsme na jedné lokalitě vypátrali celkem 10 nálezů s podezřením na otravu,“ řekla Hlubocká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám