Hlavní obsah

Do Kolony vítězství se přidali v Prostějově i nevěsta s ženichem

Právo, Jiří Růžička
Prostějov

Kolona vítězství, která k připomínce 74. výroční osvobození Československa defilovala v sobotu dopoledne před prostějovským magistrátem, zaujala nejen početnou veřejnost, ale také novomanžele a svatební hosty, kteří právě opouštěli radnici.

Kolona vítězství v Prostějově Video: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

Nevěsta s ženichem si tak dopřáli jedny z prvních novomanželských polibků nejen na úřadě, ale i na stařičké německé motorce a s úsměvem zamávali rukama ozdobenýma lesknoucími se prstýnky.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kolona vítězství k výročí osvobození přilákala v Prostějově i nevěstu s ženichem a svatebčany.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Nevěsta s ženichem na stařičké německé motorce

„Kolona vítězství jede po stopách hrdinů, pořádá ji mezinárodní Klub vojenské historie Dukla Prostějov,“ okomentoval dění v májově rozkvetlém centru Prostějova předseda klubu Jaroslav Dvořák.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kolona vítězství k výročí osvobození přilákala v Prostějově i nevěstu s ženichem a svatebčany.

„Kolona vítězství má svou tradici, jede již poosmé. Připomínáme ukončení bojů na Prostějovsku. Málokdo možná ví, že na Prostějovsku proběhla největší tanková bitva na sklonku druhé světové války, a to v ose obcí Klenovice na Hané - Čehovice - Pivín - Skalka. Kolona jezdí k uctění památky hrdinů a k připomenutí historie, protože kdo si historii nepřipomíná, je odsouzen k tomu, aby si ji zopakoval,“ řekl Dvořák.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kolona vítězství k připomínce 74. výročí osvobození Československa v Prostějově

Pojízdná replika tanku obkroužila prostějovské náměstí. Poctu vzdali v Prostějově všem osvoboditelským armádám i přesto, že ne všechny operovaly na území střední Moravy, tedy vojákům Rudé armády, Rumunské královské armády, vojákům 1. čs. armádního sboru, vojákům armády Spojených států a vojáků polské armády. Pietní akty s účastí Kolony vítězství proběhly i v okolních obcích.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Replika tančíku Praga

„Představujeme repliku tančíku Praga, nákladní vůz americké výroby, německou motorku a mimo jinou výzbroj a výstroj také modrý Opel Kadet z roku 1938. Zajímavostí je, že v roce 1945, když sovětská vojska dobyla Německo, tak celou výrobní linku těchto vozů ukořistila, zabavila a odvezla do SSSR, kde se potom vyráběla auta pod značkou Moskvič,“ přidal zajímavost Jaroslav Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám