Hlavní obsah

Milovníci marihuany vyšli do ulic Prahy

Novinky, Kristýna Léblová, maj
Praha

Million Marihuana March je každoroční demonstrace a pochod ulicemi města za legalizaci konopí. Součástí globálního protestu je i pražský pochod, který se uskutečnil v sobotu 4. května. Půl hodiny po poledni zamířili milovníci konopí v čele s Pirátem Ivanem Bartošem z Karlova náměstí přes Václavské náměstí směrem na Štvanici. V centru Prahy byla kvůli tomu na několika místech zastavena doprava.

Milovníci marihuany opět vyšli do ulic Prahy. Pomocí policie zastavili dopravuVideo: Novinky

 
Článek

Million Marihuana March se konal v Praze již po dvaadvacáté a měl za cíl poukázat na tristní legislativu týkající se konopí. Demonstrující, kterých na místě byla zhruba tisícovka, chtěli vyjádřit nesouhlas s kriminalizací konopí a jeho uživatelů.

Foto: Novinky

Letošní ročník pochodu za legalizaci marihuany byl už dvaadvacátý.

Trasa pochodu byla stejná jako v minulých letech. Začínala na Karlově náměstí. Odtud demonstrující pokračovali přes Vodičkovu ulici na Václavské náměstí, pak na náměstí Republiky a z něho na ostrov Štvanice, kde následuje kulturní program až do večerních hodin.

Kvůli pochodu byla dvakrát zastavena doprava v centru Prahy za asistence policie. Konkrétně se řidiči museli smířit s dopravním omezením na Václavském náměstí a Karlově náměstí.

Na Štvanici jsou od dvou hodin například připraveny workshopy, kde se zájemci mohou dozvědět, jak vyrobit konopnou mast nebo jak si postavit konopný dům. Na místě je i prostor pro panelovou diskuzi s politiky o legalizaci konopí.

Česko a konopí

Výroční zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislost uvádí, že až třetina populace má zkušenost s konopnými látkami. Nejvíce užívají marihuanu a další konopné látky lidé mezi 25 a 30 lety.

V České republice je od roku 2013 možné přechovávat maximálně 10 gramů sušeného konopí (marihuany) a 5 gramů hašiše. Nejde totiž o trestný čin, ale pouze o přestupek.

Foto: Novinky

Tisíce lidí pochodovaly za legalizaci marihuany.

Konopí se používá jako podpůrná léčba u závažných zdravotních obtíží, jako jsou neurologická onemocnění, roztroušená skleróza, nevolnost, zvracení a nechutenství v souvislosti s onkologickou léčbou a s léčbou infekce HIV nebo revmatoidní artritida.

Konopí pro rekreační účely je legální v několika státech USA. Průkopníky legalizace se stal stát Washington a Colorado. Podle analýzy amerického Institutu pro bezpečnost silniční dopravy z let 2012 až 2017 ve státech, kde se marihuana legalizovala, vzrostl počet dopravních nehod o více než šest procent. Od října minulého roku je marihuana legální i v Kanadě.

Foto: Novinky

Mezi příznivci konopí jsou převážně mladí lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám