Hlavní obsah

Na Praze 4 padla rada včetně starosty Štěpánka

Právo, Petr Janiš
Praha
Aktualizováno

Opoziční zastupitelé městské části Praha 4 odvolali ve středu večer dlouholetého starostu Petra Štěpánka, který je šéfem Strany zelených, a s ním většinu radních. Do čela této městské části byla zvolena Irena Michalcová (ANO), opřela se o ODS a TOP 09 a hlasy dvou členů bývalé koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Štěpánek

Článek

Opozice vyčetla nyní již odvolané radě v několikahodinové diskusi několik pochybení. „Jsme zásadně nespokojení s pokračujícími snahami likvidovat kapacitnost a průjezdnost komunikací Prahy 4,” uvedla opozice ve společném prohlášení. Nelíbí se jí také postup městské části při zavádění parkovacích zón.

Změny v radě Prahy 4 pomohl na program středečního zastupitelstva prosadit Josef Svoboda (KDU-ČSL), bratr exministra zahraničí Cyrila Svobody. „Mým hlavním cílem je budovat dobrý obraz KDU-ČSL,“ řekl Svoboda, který v nové radě obsadil post místostarosty pro sociální věci. „Až opadnou emoce, uvítám spolupráci těch, kteří ke mně teď cítí určité vášně,“ doplnil.

Koalice přeběhlíků

„Je to koalice přeběhlíků,“ glosoval dění na radnici odvolaný Štěpánek. Tvrdí, že s hlasováním proti původní koalici pomohla také Aneta Krajcová, jíž do zastupitelstva nominovalo STAN.

Nová starostka Irena Michalcová získala v tajné volbě 23 z celkem 45 hlasů. Michalcová je rodačkou z Prahy. Začínala jako učitelka mateřské školy, později se stala ředitelkou několika předškolních zařízení. Působila ve funkci předsedkyně Komise pro výchovu a vzdělávání. Loni byla lídrem hnutí ANO v komunálních volbách v Praze 4 a stala se zastupitelkou.

Zástupcem Michalcové byl rovněž 23 hlasy zvolen bývalý náměstek primátora Zdeněk Kovářík (ODS). „Myslíme si, že hlavním smyslem změny je návrat ODS k vládě. Ve zdejším klubu ANO jsou bývalí členové ODS včetně starostky Michalcové,“ uvedl bývalý místostarosta Tibor Vansa (piráti).

Praha 4 je s téměř 130 tisíci obyvateli nejlidnatější městskou částí. Volby v roce 2018 v této městské části vyhráli piráti, kteří utvořili koalici  s nezávislými, sdružení Praha 4 Sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN, KDU-ČSL a nezávislí) s těsnou většinou 23 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám