Hlavní obsah

Ve vládě skončí ministr spravedlnosti Kněžínek, nahradí ho Marie Benešová

Novinky, ren, zpe
Aktualizováno

Vládu Andreje Babiše (ANO) opouští po Danu Ťokovi a Martě Novákové i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (všichni za ANO). Oznámil, že demisi podá k 30. dubnu, poté se vrátí zpět na úřad vlády, kde bude v pozici odborného náměstka legislativní rady vlády. Babiš oznámil, že Kněžínka nahradí exministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Kněžínek rezignaci podle svých slov dlouho zvažoval. Jaké konkrétní důvody ho ke konci vedly, ale neřekl.

„Své rozhodnutí jsem dlouho zvažoval a původně jsem ho směřoval spíše na letní měsíce, nakonec bylo akcelerováno tím, že jsem již nechtěl čelit mediálním spekulacím o mém konci ve funkci. Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů,“ uvedl ministr v tiskové zprávě.

Babiš: Benešová je zkušená právnička

Premiér Andrej Babiš (ANO) v prohlášení, které mají Novinky k dispozici, konstatoval, že působení Kněžínka bylo od začátku dohodnuto jako dočasné. „Proto pro mne jeho rozhodnutí nebylo překvapením. Jan Kněžínek se vrátí na svou původní pracovní pozici odborného náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády a zároveň člena Legislativní rady vlády,“ uvedl Babiš.

Tato pozice podle premiéra nebyla obsazena právě proto, že se celou dobu počítalo, že se na ni Kněžínek po svém angažmá na ministerstvu spravedlnosti vrátí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO)

Babiš potvrdil spekulace, že Kněžínka vystřídá exministryně z vlády Jiřího Rusnoka a bývalá členka ČSSD Marie Benešová „Na post ministryně spravedlnosti jsem se rozhodl nominovat paní Marii Benešovou, velmi zkušenou právničku a političku, která v justici zastávala nejvyšší funkce,“ sdělil premiér.

Benešová má podle něj díky svým dlouholetým zkušenostem velmi dobré předpoklady být úspěšnou ministryní, „která bude nadále pokračovat v potírání korupce a klientelismu, v dalším omezování působení exekuční mafie a přispěje ke stabilizaci justičního prostředí.“

Čtvrtá změna v resortu za poslední rok

Premiér už jmenování Benešové navrhl prezidentu Miloši Zemanovi. Ten ji jmenuje společně s novými ministry dopravy a průmyslu a obchodu Vladimírem Kremlíkem a Jiřím Havlíčkem 30. dubna.

Kněžínek ve funkci nahradil Taťánu Malou (ANO), která musela v ministerském křesle skončit po 14 dnech kvůli tomu, že opsala část své diplomové práce. Po odchodu Roberta Pelikána má být Benešová už čtvrtým ministrem spravedlnosti za poslední rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám