Hlavní obsah

Hamáček k Babišově kauze: Musíme počkat

Vedení koaliční ČSSD zatím neví, jak se postavit k možné obžalobě premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Podle předsedy a ministra vnitra Jana Hamáčka musí strana počkat, jak se k celé věci postaví státní zástupce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Onderka a Jan Hamáček na sjezdu ČSSD

Článek

„Že se kauza pana premiéra bude vyvíjet, jsme věděli, a počítáme i s tím, že to může být negativním směrem. V tuto chvíli ale musíme počkat, jak se k celé věci postaví státní zástupce. Do té doby nebudu předjímat, co bude dál," dodal Hamáček.

Policie navrhla všechny zúčastněné obžalovat. Žalobce Městského státního zastupitelství v Praze si ve středu převzal spis ke kauze Čapí hnízdo, ve které čelí trestnímu stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a také jeho příbuzní. Materiály si nyní prostuduje a rozhodne, zda podá obžalobu. Podle mluvčího státního zastupitelství Aleše Cimbaly policie navrhuje všechny obviněné obžalovat.

„Kauza Čapí hnízdo samozřejmě od začátku zatěžuje tuto vládu, protože se týká přímo premiéra. Členové ČSSD si ale v referendu odhlasovali, že s hnutím ANO vstoupíme do vlády a budeme v ní prosazovat náš program. To se nám zatím daří," uvedl Onderka, který patřil mezi odpůrce vstupu do vlády.

Bartoš: Babišovi hrozí 10 let

V koaliční smlouvě se obě strany dohodly, že "v případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoliv člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti".

„Premiérovi hrozí deset let vězení. To je stav ČR v roce 2019 a snad také definitivní odpověď na otázky, proč Piráti odmítli jít s ANO do vlády. Pan premiér podniká aktivní kroky, které ukazují, že je v politice za účelem osobního zisku," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Pan premiér vykostil a zařízl veškerou protikorupční legislativu, zpolitizoval státní správu. Jeho střet zájmů řeší Evropská komise. Čapí hnízdo je jen třešnička na dortu," doplnil Bartoš.

Pospíšil: Pro Babiše dobrá zpráva

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je to pro premiéra dobrá zpráva.

„Jestli je to pro někoho dobrá zpráva, tak pro něj. Čím dřív bude kauza u nezávislého soudu, tím dřív bude mít možnost očistit své jméno a zbavit svou zemi ostudy.“

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.

Stíhání čelí kromě Babiše jeho švagr Martin Herodes, premiérova žena Monika a dcera Adriana Bobeková. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Stíhání premiérova syna Andreje vyloučila policie k vlastnímu řízení. Informovala o tom koncem března, kdy bylo skončeno vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám