Hlavní obsah

Zeman jmenuje ministry dopravy a průmyslu na konci dubna

Novinky, zpe
Lány
Aktualizováno

Do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem zamířil adept na ministra dopravy Vladimír Kremlík a kandidát na ministra průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Premiér Andrej Babiš (ANO) je vybral za nástupce odcházejícího Dana Ťoka a Marty Novákové (oba za ANO). Nové ministry jmenuje prezident 30. dubna.

Záznam: Vyjádření kandidáta na ministra Karla HavlíčkaVideo: Novinky

 
Článek

„Pan prezident mi oznámil, že mě jmenuje ministrem dopravy 30. dubna. Setkání s panem prezidentem probíhalo v přátelské atmosféře, pan prezident mě potěšil, jak hluboký vhled do problematiky ministerstva dopravy má,” zhodnotil zhruba hodinovou schůzku Kremlík.

Jako svoje priority označil zjednodušení a zefektivnění legislativy v povolování liniových staveb nebo zrychlení výstavby klíčových dopravních staveb.

Kremlík pracuje jako náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Babiš už dříve nastínil, že na resortu dopravy chce manažera, a ne politika hnutí ANO.

Záznam: Vyjádření kandidáta na ministra Vladimíra Kremlíka Video: Novinky

Po Kremlíkovi do Lán přijel kandidát na ministra průmyslu Havlíček, který v současnosti působí jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, několik let šéfuje Asociaci malých a středních živnostníků.

„S panem prezidentem jsme řešili, jak se bude měnit komunikace celého ministerstva směrem do České republiky i do zahraničí, nevyhnuli jsme se energetické koncepci, bavili jsme se také o mobilních operátorech a cenách za data, o podpoře podnikatelů,” řekl po hodinové schůzce novinářům Havlíček.

Právě zlevnění mobilních dat bude prý jednou z priorit. „Je nepřípustné, aby Česká republika byla v situaci, kdy platíme jednu z nejvyšších cen v Evropě. Je to priorita celé vlády,” zdůraznil Havlíček.

Babišův výběr kritizuje ODS

Výběr nových ministrů zkritizovala opoziční ODS. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy Babiš na ministerstvo dopravy posílá člověka, jehož názory nikdo nezná, a na ministerstvo průmyslu člověka, který říká pouze to, co si premiér přeje slyšet.

Foto: Ovčáček Twitter/Jiří, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech kandidáta na ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (vlevo).

Podle něj je například podstatné to, jak nový ministr dopravy rozhodne o zpoplatnění 900 kilometrů silnic první třídy nebo kdy bude definitivně opravena dálnice D1. Nový ministr průmyslu by měl podle ODS zase zodpovědět, jestli stát bude těžit lithium, nebo ho budou těžit soukromé firmy, či kdy se sníží cena mobilních dat.

Ťok odchází na vlastní žádost

Právě mobilní data byla jedním z témat, na kterém ztratila body ministryně Nováková. Prohlásila totiž, že za předražená mobilní data si Češi mohou sami, protože je málo kupují. Za své výroky si vysloužila vlnu kritiky od veřejnosti i opozice.

Ťok, který z vlády odchází na vlastní žádost, byl zase často terčem kritiky kvůli kolonám na D1 nebo tomu, že stát pomalu odstraňoval billboardy od dálnic. V čele resortu dopravy však vydržel 4,5 roku a stal se nejdéle sloužícím českým ministrem dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám