Hlavní obsah

Firmám chybí lidé, mnoha Čechům se přesto zaměstnávání cizinců nezamlouvá

Novinky, jas

V době, kdy se Česká republika již řadu měsíců může chlubit rekordně nízkou nezaměstnaností a řada firem se potýká s nedostatkem lidí, podporuje zaměstnávání cizinců necelá polovina občanů. Většina lidí má zároveň za to, že levná pracovní síla ze zahraničí ohrožuje zaměstnávání Čechů, a cizince by zaměstnávala pouze v profesích, o něž lidé v Česku nemají zájem. Plyne to z šetření CVVM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Proti zaměstnávání cizinců se staví 41 procent lidí, souhlasí s ním 49 procent a desetina lidí na věc nemá názor.

„Současná podpora zaměstnávání cizinců je výrazně vyšší, než byla v březnu 2016, kdy byla otázka do výzkumu zařazena naposledy. Podíl souhlasících za uplynulé tři roky vzrostl o 15 procentních bodů a podíl nesouhlasících naopak o 16 procentních bodů poklesl,“ konstatovala agentura.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

V době, kdy míra nezaměstnanosti v ČR kolísá v posledních měsících kolem tří procent, se dvě třetiny dotázaných (67 procent) staví za to, že by se zaměstnávání cizinců mělo omezit v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Ta byla v březnu nejvyšší v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, kde dosahovala shodně 4,6 procenta.

Lidé se stále bojí, že jim cizinci vezmou práci

Podobné množství lidí (65 procent) tvrdí, že levná pracovní síla ohrožuje pracovní místa pro tuzemské pracovníky. Podle 61 procent dotázaných by proto měli být cizinci zaměstnáváni jen na pozicích, o něž čeští pracovníci nemají zájem. Stejné množství lidí preferuje, aby zaměstnavatelé dávali přednost cizincům ze zemí Evropské unie.

Necelá polovina lidí (49 procent) pak vnímá zahraniční investice jako pozitivní pro tuzemský trh práce.

Ve srovnání s posledním šetřením z roku 2016 se vnímání zahraničních pracovníků a jejich zaměstnávání poměrně výrazně změnilo.

Názor na zaměstnávání cizinců (souhlas/nesouhlas; v procentech)
3/20133/20163/2019
Domníváte se, že je správné zaměstnávat cizince v ČR?50/4334/5749/41
Zaměstnávání cizinců by se mělo omezit v oblastech s vysokou nezaměstnaností.79/1774/1967/24
Levná cizí pracovní síla ohrožuje současné zaměstnávání českých občanů.81/1776/1965/30
Cizinci by se měli zaměstnávat jen v profesích, o něž občané ČR nemají zájem.69/2765/2761/33
Při přijímání do práce je správné upřednostňovat cizince ze zemí EU oproti jiným cizincům.38/5457/3061/31
Příliv cizího kapitálu zlepšuje situaci na našem trhu práce.52/3642/3949/35
zdroj: CVVM

„Nejvýraznější změnu jsme přitom zaznamenali v případě výroku, že levná pracovní síla ohrožuje současné zaměstnávání českých občanů, kde souhlas poklesl a nesouhlas stoupl shodně o 11 procentních bodů,“ uvedla agentura s tím, že jde podle všeho o důsledek nízké nezaměstnanosti a jde o nejnižší hodnotu od roku 2008.

Pozitivnější pohled na zaměstnávání cizinců je vidět v dalších oblastech. Jeho podpora roste s dosaženým vzděláním a životní úrovní a je vyšší u voličů pravicových stran.

„Relativně vyšší podporu zaměstnávání cizinců šetření zaznamenalo také mezi vysoce kvalifikovanými odbornými nebo vedoucími pracovníky i kvalifikovanými dělníky a řemeslníky,” konstatovala agentura.

Anketa

Bojíte se, že by cizinci mohli brát Čechům práci?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám