Hlavní obsah

Faltýnkův advokát Hlína bude za DPP jednat dál

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ačkoliv už v lednu dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) doporučila ukončit spolupráci s advokátem Květoslavem Hlínou, který má blízko k druhému muži ANO Jaroslavu Faltýnkovi, tak spolupráce stále pokračuje a jen tak neskončí.

Foto: Koláž Novinky.cz

Květoslav Hlína (vlevo) a Petr Witowski

Článek

Advokátní společnost HSP & Partners, v níž Hlína působí, DPP zastupuje nejméně v šesti případech.

Hlína, který je dlouhá léta spojován s druhým mužem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, je podle dřívějších zjištění serveru iRozhlas ve střetu zájmů.

Společně s bývalým ředitelem dopravního podniku Martinem Gillarem se v roce 2017 měli sejít se zástupci společnosti Huawei a řešit zavedení mobilního signálu do metra. Ačkoliv Hlína zastupoval město, na druhé straně měl spolupracovat právě i se zmíněnou čínskou společností.

Podle serveru Aktuálně měl advokát dokonce se společností uzavřenou smlouvu s měsíční odměnou 350 tisíc korun.

„Toto jsou skutečnosti, které jsou závažné, a domnívám se, že jsou to důvody k tomu, aby byla ukončena veškerá spolupráce. Ale my jako radní nejsme v pozici, že můžeme představenstvu něco přikázat,“ řekla k tomu radní pro legislativu Hana Marvanová.

Ukončení by bylo drahé

Pokračující spolupráci dopravního podniku a advokáta Hlíny Novinkám potvrdil jak náměstek pro dopravu a zároveň šéf dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha sobě), tak ředitel podniku Petr Witowski. Ten řekl, že spolupráce pokračuje z důvodu, že vypovězení smluv by bylo příliš drahé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek na schůzi sněmovny v úterý 26. března 2019.

„Spolupráce pokračuje pouze v případě konkrétních soudních sporů, kde nás kancelář už dlouhodobě zastupuje,“ uvedl Witowski.

„Přikročili jsme k tomu, že bychom jednak měli zbytečné náklady asi až milion korun, a vyhodnotili jsme také poměrně vysoké riziko, které by se změnou advokátní kanceláře souviselo,“ upřesnil Witowski.

Služby advokáta Hlíny tak může město využívat i několik dalších let, do té doby, než neskončí soudní spory. „Dali jsem si záležet na tom, abychom situaci kolem HSP zanalyzovali a rámcové smlouvy třeba na školení jsme vypověděli nebo jsme se dohodli na ukončení. Pokračují ty, kde se jedná o spory ve věci kolem výstupu z metra třeba kolem Václavského náměstí,“ dodal Witowski.

Ukončení doporučila rada v lednu

Dozorčí rada doporučila představenstvu zrevidovat smlouvy a ukončit spolupráci s firmou, v níž působí právě Květoslav Hlína, už 28. ledna.

„Jako předseda dozorčí rady můžu říct, že představenstvo vyhovělo našemu doporučení. Veškeré smlouvy zrevidovalo a většinu z nich zrušilo,“ uvedl Novinkám náměstek pro dopravu Scheinherr. S postupem předsedy představenstva dopravního podniku Witowského dozorčí rada většinově souhlasila.

„S tímto postojem zásadně nesouhlasím, myslím, že měly být všechny smlouvy ukončeny, protože není možné, aby se pan doktor Hlína, který byl pravděpodobně ve střetu zájmů, podílel na zastupování města,“ řekl Novinkám náměstek pro životní prostředí a infrastrukturu a člen dozorčí rady Petr Hlubuček (Starostové).

Navíc dodal, že mu advokát osobně domů zasílá dopisy, v nichž žádá za taková vyjádření omluvu, jinak ho dá k soudu. „Vždy jsem vystupoval jako náměstek primátora nebo člen dozorčí rady a pan advokát by musel žalovat město. Nikoliv aby mi psal domů, kde bydlím. To jsou metody 90. let,“ uvedl Hlubuček, který je se svým hlasem v kontrolním orgánu městské firmy ale v menšině.

Jeho stranická kolegyně Marvanová v této souvislosti hovoří o zklamání z přístupu ředitele Witowského. „Počínání nového pana ředitele Witowského je pro mě v této věci zklamáním,“ uvedla Marvanová.

Foto: Petr Horník, Právo

Hana Marvanová

„Je nepochybné, že je spojen s panem Faltýnkem. Společně s dalšími připravoval věci, které nebyly připraveny tak, aby to bylo pro město výhodné. Také se v nich nepokračuje a reviduje se to,“ uvedla Novinkám radní Hana Marvanová (STAN).

Podle primátora by si měla dozorčí rada pohlídat, aby k ukončení spolupráce došlo. „Bylo by vhodné, aby DPP ukončil čerpání služeb advokáta Hlíny s ohledem na zjištění, která se objevila v médiích. Myslím, že předání případů by ve skutečnosti nemělo být komplikované,“ řekl Novinkám.

„V konečném důsledku představenstvo rozhodne správně,“ uvedl Hřib s tím, že pokud se tak nestane, bude se ptát předsedy dozorčí rady, kterým je zároveň náměstek pro dopravu Scheinherr, proč se tak neděje.

Reklama

Výběr článků

Načítám