Hlavní obsah

Epopej může najít domov na Zbraslavi

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alternativou pro vystavení Slovanské epopeje Alfonse Muchy může být zámek v pražské Zbraslavi. Vyplynulo to z jednání magistrátního kulturního výboru, jehož někteří členové kritizují možnost návratu dvaceti velkoformátových pláten do Moravského Krumlova.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Stěhování Slovanské epopeje

Článek

Podle radní Hany Třeštíkové (Praha sobě) finální dohoda s Moravským Krumlovem nevznikla, čeká se, zda se podaří sehnat peníze a opravit tamní zámek. Pokud by tam byl cyklus obrazů zapůjčen, získala by Praha čas na posouzení variant trvalého umístění.

„Jednou z nich je zámek na Zbraslavi, v němž má sbírky Národní muzeum,“ uvedla Třeštíková.

Její slova podpořila šéfka Galerie hl. m. Prahy Magdalena Juříková. „Zámek Zbraslav, v němž byly sbírky Národní galerie, nabízí luxusní podmínky pro Slovanskou epopej,“ uvedla. Na Zbraslavi podle ní budou letos dokončeny protipovodňové zábrany.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Zámek Zbraslav

Přesun obrazů do Moravského Krumlova odmítl šéf výboru Jan Wolf (KDU-ČSL), podle něho by se vedle Zbraslavi nabízela i Jízdárna Pražského hradu. Wolf u Zbraslavi nevidí žádné překážky. „Je jasné, že tam epopej nemůže být za týden,“ uvedl Wolf.

Výbor na jeho návrh doporučil prozkoumat všechny nové možnosti trvalého umístění v Praze. Zámek na Zbraslavi je soukromý. V restituci se vrátil Bartoňům z Dobenína.

Opoziční zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS) uvedla, že přemístění epopeje do Prahy z Moravského Krumlova stálo velké úsilí. Návrat do Krumlova chápe jako zásadní politickou záležitost, o které se nediskutovalo. „Nerozumím, proč tomu tak je,“ řeka Janderová.

Podobně se vyjádřil Lubomír Brož (ANO), jenž kritizoval Třeštíkovou. Radní poukázala na plány ANO umístit epopej na Výstavišti, což blokuje nájemní smlouva s tříletou výpovědní dobou pro Mořský svět. „Jediné, co jste udělali, je, že jste epopej poslali do Japonska,“ připomněla Třeštíková, jak rozhodovalo minulé vedení Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám