Hlavní obsah

Důchody se navýší o 900 korun, rodiče novorozenců dostanou 300 tisíc, dohodla se koalice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koalice hnutí ANO a ČSSD se na pondělním večerním jednání shodla na navýšení důchodů o 900 korun pro rok 2020, dále na navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc pro nově narozené dítě od roku 2020 i na zavedení zálohovaného výživného, kde ještě doladí podmínky.

Foto: Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jana Maláčová

Článek

Všechna tři opatření jsou z dílny ministerstva práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Podle ministryně financí Aleny Schillerové bude dopad na státní rozpočet pro rok 2020 až 11 miliard korun. Obě strany konec několikaměsíčních vyjednávání považují za úspěch.

Ještě před jednáním se hnutí ANO i ČSSD o tom, k jak velkému navýšení dojde, přely, ale nakonec našly shodu. ČSSD si prosadila navýšení důchodů o 900 korun, hnutí ANO zase rodičovský příspěvek jen pro nově narozené děti. ČSSD původně chtěla příspěvek pro všechny děti do čtyř let.

Tři sta tisíc pro novorozeňata

„Rodičovský příspěvek bude navýšen na 300 tisíc od prvního ledna příštího roku, ale zejména z ústavně právních důvodů to bude jen pro nově narozené děti. Jde tedy o motivační opatření pro zvýšení porodnosti,” řekla po koaličním jednání Maláčová. Jedná se o jednu z jejích priorit, kterou si dala za cíl při nástupu na ministerstvo.

Obě strany jednání považují za úspěch. Rodičovský příspěvek vzroste také od roku 2020. „Dosáhli jsme kompromisu u rodičovského příspěvku. Celkový dopad rozpočtu pro rok 2020 budou tři miliardy korun,” řekla po jednání Schillerová.

Boj s neplatiči alimentů

Poslední věcí, na které se obě strany shodly, je zavedení tzv. zálohovaného výživného, které by mělo pomoci těm rodičům s dětmi, kterým druhý z rodičů neplatí zákonem vyměřené alimenty.

„Zákon o zálohovaném výživném vzejde v platnost tak, že od příštího roku se zpřísní podmínky neplatičů výživného a od roku 2021 vejde v platnost tzv. zálohované výživné, které nepřesáhne v nákladech pro státní rozpočet částku 1,2 miliardy korun,” komentoval shodu předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Připravme podmínky, abychom neplatičům ještě více zkomplikovali život a donutili je k placení. Musí se to svázat i s dalšími dávkami,” apelovala po jednání Schillerová.

Maláčová ve spolupráci s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (za ANO) připravili zpřísnění podmínek pro neplatiče výživného. „Je to tucet opatření. Jsou tam různé kampaně, ale i postihy. Chceme nově po vzoru řidičského průkazu zabavovat také zbrojní, lovecké, pilotní průkazy. Zvažujeme také možnost zákazu hraní hazardních her,” doplnila Maláčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám