Hlavní obsah

Déšť a teplo urychlí tání sněhu na horách, hrozí povodně

Vydatné srážky, silný vítr a oteplení přispějí o víkendu k výraznému tání sněhu. Hladiny některých horských a podhorských řek se kvůli tomu mohou rozvodnit, varoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: www.windy.com

Mapa, na níž je zobrazená aktuální výška sněhu

Článek

„V čerstvém západním proudění bude večer a v noci na sobotu postupovat přes naše území frontální systém, během soboty pak teplá fronta,” uvedli meteorologové.

Během pátku a o víkendu lze čekat na horách vydatnější převážně dešťové srážky a vlivem teplé vlny v neděli i výraznější odtávání sněhu, který je ve vyšších polohách.

„V důsledku toho lze v následujících dnech předpokládat na některých horských či podhorských tocích výraznější vzestupy hladin a dosažení 1. SPA. Ojediněle nelze vyloučit i krátkodobé dosažení 2. SPA,” doplnili meteorologové.

Upozornění na povodňovou bdělost platí do odvolání od páteční půlnoci pro horské oblasti Plzeňského, Jihočeského, Pardubického a Olomouckého kraje a od noci na neděli i pro horské regiony Libereckého kraje.

O víkendu také povane silný vítr. Ten může v noci na sobotu dosáhnout na většině území v nárazech až rychlosti 80 kilometrů v hodině, na horách i 90 kilometrů v hodině.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů před silným větrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám