Hlavní obsah

Hejtmani a starostové, kteří jsou ministry nebo poslanci, budou mít nižší plat

• Aktualizováno
Novinky, ren

Placení obecní a krajští zastupitelé, kteří jsou současně poslanci, senátoři nebo ministři, mají mít nově nárok jen na dvě pětiny svého platu. Ve středu to schválila Sněmovna. Novelu zákona o obcích podpořilo 93 poslanců z řad ANO, Pirátů a SPD, 40 bylo proti a 33 se zdrželo. Zákon nyní poputuje do Senátu a k podpisu prezidentovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mikuláš Ferjenčík (piráti)

Článek

Předkladatelé zákona z hnutí ANO a pirátů si od novely slibují především zabránění přílišné kumulaci funkcí a odměn a také ušetření peněz z rozpočtu samospráv.

„Politikům klesne motivace sedět na více židlích,“ pochvaloval si přijetí zákona předseda pirátů Ivan Bartoš.

Neprošel ani lidovecký návrh na vrácení předlohy zpět do druhého čtení nebo úplné zamítnutí, jak chtěla ODS.

„Jestli za to někdo bere peníze, nebo ne, to už je jedno. Já ty peníze neberu. A pokud argumentujete penězi, tak to jenom pro to, abyste vzbudili lidskou závist,” rozlobil se ve Sněmovně předseda lidovců Pavel Bělobrádek s dodal, že pokud lidé budou chtít, tak si politiky stejně vykroužkují.

STAN: Nechme rozhodnutí na voličích

„Předkladatelé zákona se do toho pouští zejména pro osobní důvody. Ale přijímat zákony pro takové konkrétní osobní důvody, prosím, není dobrý recept,” kritizoval ANO i Piráty komunální středočeský politik z ODS Martin Kupka.

Předseda poslanců Starostů Jan Farský návrh kritizoval například s tím, že občané ve volbách vědí, koho volí, a mělo by tak být na jejich zvážení, zda bude mít konkrétní politik jednu, nebo dvě funkce.

„Na zákoně mi vadí neúcta k voličům a jejich urážka. Je to přeci na jejich rozhodnutí, neregulujme je a neříkejme, co a jak mají dělat,“ uvedl Farský.

Předloha odolala návrhu lidovců na vrácení do druhého čtení i občanských demokratů na zamítnutí. Zamíří nyní k posouzení do Senátu. Z úst odpůrců často zněla slova jako pokrytectví, populismus a závist.

Sněmovna novelu schválila hlasy 93 ze 166 přítomných poslanců. Proti jich bylo 40 a 33 poslanců se hlasování zdrželo.

Reklama

Výběr článků

Načítám