Hlavní obsah

Celý týden bude větrný, vrátí se sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mimořádně silném větru, který zasáhl Českou republiku v noci na pondělí, hlásí předpověď větrné počasí i na zbytek týdne. V čerstvém severozápadním proudění budou přes naše území přecházet jednotlivé frontální systémy, které přinesou hodně oblačnosti i srážek. Teploty budou po ránu klesat pod nulu, takže ojediněle hrozí i náledí, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 11.3.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po výrazném přechodu studené fronty k nám proudí studený a vlhký vzduch od severozápadu. Během pondělního dne očekáváme velkou oblačnost, na většině území se sněhovými přeháňkami. Pouze v nížinách budou srážky smíšené,“ uvedla Honsová s tím, že vyloučeny nejsou ani bouřky. Sněhové přeháňky budou ustávat až v první polovině noci na úterý. Nejvyšší teploty vystoupí na 3 až 7 stupňů. Čerstvý vítr bude slábnout k večeru, v noci bude už pouze mírný.

V úterý ráno klesnou teploty na 1 až -3 stupně, takže bude potřeba dát si pozor na náledí. Přes den bude polojasno až oblačno. Bude to jediný den týdne, který nebude tak větrný. Zejména v horských oblastech se ale ojediněle mohou objevit slabé sněhové přeháňky. Odpolední teploty vystoupí na 4 až 8 stupňů.

V noci na středu přijde další frontální systém od severozápadu. Přinese velkou oblačnost na většině území s deštěm nebo přeháňkami. V polohách od 700 metrů bude sněžit. Ráno teploty klesnou na 2 až -2, odpoledne se budou pohybovat mezi 6 až 10 stupni. Opět bude foukat čerstvý vítr, v nižších polohách bude mít v nárazech rychlost kolem 50 km/h, na horách 75 km/h.

Foto: Windy

Předpověď větru na středu v 10 hodin

Ve čtvrtek bude převážně oblačno s občasným deštěm nebo dešťovými přeháňkami. Od 600 metrů výš budou srážky sněhové. Ráno se ochladí na 2 až -2 stupně, odpolední maxima budou činit 4 až 8 stupňů. Stále bude foukat čerstvý vítr.

V pátek přijde teplá fronta, bude zataženo s deštěm. „Celý den proprší,“ poznamenala Honsová. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0, odpolední mezi 4 až 8. Čerstvý vítr citelně zesílí, na horách bude v nárazech dosahovat rychlosti 90 až 110 km/h.

Pošmourné a deštivé, zato už o něco teplejší počasí bude panovat také o víkendu. V sobotu ráno teploměry ukážou 5 až 1 stupeň, nejvyšší odpolední teploty ale v teplejším jihozápadním proudění vyskočí k 9 až 13 stupňům. V neděli ráno budou teploty mezi 6 až 2 stupni, odpoledne pak vystoupí na 10 až 14 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám