Hlavní obsah

Duka: Zamlčet zneužití dětí má být trestné

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdo se dozví o sexuálním násilí na osobě mladší 16 let, ale neoznámí jej, by měl být sám trestně stíhán, míní pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka a chystá příslušnou novelu. Reagoval tak na podezření, že sama církev nad těmito zločiny zavírá oči.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Dominik Duka na pouti ve Staré Boleslavi

Článek

Dukův návrh poslanci skoro všech barev vítají, ale ministerstvo spravedlnosti se obává, že může obětem naopak spíš uškodit. Duka reaguje na případy zneužívání dětí v katolické církvi. „Naše právní úprava nezavazuje k oznámení těchto zločinů,“ řekl.

Podle současné úpravy je až tříletým trestem odnětí svobody potrestán např. ten, kdo neoznámí trestný čin vraždy, zabití, těžkého ublížení na zdraví, mučení a jiného krutého zacházení, obchodování s lidmi, zbavení osobní svobody, zneužití dítěte k výrobě pornografie, týrání svěřené osoby a závažných hospodářských trestných činů. Sexuální zneužití dítěte ve výčtu chybí.

Případné rozšíření nebude mít žádný vliv na povinnost duchovních zachovávat zpovědní tajemství
mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka

V rámci katolické církve nechal Duka vypracovat směrnici, která zavazuje české biskupy a řeholní představené k povinnosti každý případ sexuálního zneužívání v co nejkratší době oznámit policii. Zákon je však k podobnému chování nenutí, duchovní jsou z oznamovací povinnosti trestných činů vyňati v rámci zachování zpovědního tajemství.

K Dukově návrhu, kterým se může parlament zabývat až poté, co si jej osvojí některý ze zákonodárců, má už nyní výhrady ministerstvo spravedlnosti. Pozastavuje se třeba nad tím, že Duka operuje s věkovou hranicí 16 let, která je pro trestní právo neobvyklá.

„Třebaže návrh může být veden dobrými úmysly, nemusí být jeho dopady jednoznačně pozitivní. V důsledku by úprava mohla vést k tomu, že například děti, které byly zneužity, nebudou vyhledávat lékařskou, ale ani jinou (psychologickou) pomoc,“ řekl Právu mluvčí resortu Vladimír Řepka.

„Návrh tedy může vést k většímu poškození oběti, například i k oznamování případů, kdy ke zneužití dítěte nedošlo (v případě pochyb lékaře dojde k ‚preventivnímu‘ hlášení). Následné prověřování tohoto oznámení může vést ke stigmatizaci dítěte,“ dodal s tím, že už dřív podobnou změnu Sněmovna odmítla.

„Upozorňujeme, že i případné rozšíření o vyjmenované trestné činy nebude mít žádný vliv na povinnost duchovních zachovávat zpovědní tajemství,“ doplnil Řepka.

Sněmovna by kývla

Taťána Malá (ANO) Dukův návrh pokládá za smysluplný. „Ale jde o konkrétní úpravu. Je potřeba otevřít debatu. Principiálně to neodmítám,“ sdělila Právu.

Za žádoucí pokládá návrh šéf klubu ČSSD Jan Chvojka, ale s tím, že by hranici posunul na 18 let. „Je potřeba zvážit všechny aspekty. Například když bude mít třeba pedagog nebo skautský vedoucí určité podezření, tak bude pod tlakem věc hlásit na policii, i když nebude jistá. Může tak dojít i k nepravdivým obviněním a k poškození nevinných osob,“ řekl Právu.

Šéf klubu pirátů Jakub Michálek reagoval pro Právo: „Předně by si měl pan Duka udělat pořádek ve své organizaci. O návrhu budeme diskutovat, nicméně primárně je nutné stíhat pachatele, což se v církvi nedaří. Nejsem si jist, zda tresty pro ty, kdo o tom věděli, tuto situaci zlepší.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Mandátový a imunitní výbor projednával vydání premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Na snímku Jakub Michálek z Pirátské strany.

Dukův návrh se líbí lidoveckému poslanci z ústavně-právního výboru Marku Výbornému. „Ač nejsem přítel bobtnání trestního řádu, tak tento případ mou podporu – a předpokládám, že i klubu KDU-ČSL – bude mít,“ uvedl pro Právu.

Předloha zajímá i šéfa ústavně-právního výboru Sněmovny Marka Bendu (ODS). „Určitě má ta myšlenka něco do sebe. Aspoň ve smyslu, aby se po dvaceti letech neobjevovala obvinění a svědci, kteří o něčem věděli před dvaceti či třiceti lety, ale vykládají o tom až dnes. Současně se ale musíme rozmyslet, jaké by to mělo další dopady,“ podotkl.

Naopak Jan Farský (STAN) Dukovy pohnutky kritizuje. „A bez zákona to oznamovat v církvi nechtějí? To k tomu potřebují zákon? Nestačilo by chovat se podle základních morálních pravidel? Respektive dodržovat desatero?“ ptal se.

Reklama

Výběr článků

Načítám