Hlavní obsah

Nájemníci bytů OKD chtějí od státu stamiliony odškodného

Právo, Radim Vaculík

Nájemníci bývalých bytů OKD na Ostravsku chtějí jednat se státem o odškodnění za to, že do bytů investovali vlastní peníze na opravy a nakonec neměli oproti slibům možnost je odkoupit.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Chtějí padesát až sto tisíc korun pro každého, kdo před deseti lety prokazatelně o odkup požádal. Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ takových lidí napočítalo zatím šest a půl tisíce. Celkem by se tak částka mohla vyšplhat až na několik set milionů korun.

Zároveň chtějí, aby stát tyto peníze následně vymáhal po bývalém majiteli OKD Zdeňku Bakalovi a jeho finanční skupině. Finančník totiž už v únoru 2005 několikrát veřejně deklaroval, že nájemníci budou mít na byty předkupní právo.

Chtějí padesát až sto tisíc korun pro každého, kdo o odkup požádal

To se ale nestalo. Bakala bytové domy převedl do realitní společnosti RPG Byty a v roce 2015 byly prodány firmě Residomo s vazbami na Lucembursko a s nejasnými vlastníky.

Šéf sdružení Roman Macháček před několika dny poslal otevřený dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO), ve kterém požádal o schůzku. „Vzhledem k řadě pochybení státu i jeho dlouhodobé nečinnosti, která vedla k poškození zájmů nájemníků bytů OKD, i vzhledem k délce trvání celé kauzy (15 let) navrhuji s naším sdružením, abyste zahájil jednání o odškodnění pro nájemníky bytů OKD,“ napsal Macháček v dopise, jehož kopii má Právo k dispozici.

„Předběžně navrhujeme odškodnění ve výši 50 až 100 tisíc korun. Jeho rozsah a výše by ale měly být předmětem jednání. Nechceme však, aby toto odškodnění ve výsledku platil stát a daňoví poplatníci,“ upozornil Macháček.

Bakala podle něj při koupi OKD získal nedovolenou veřejnou podporu, a pokud by ke stejnému závěru došla i Evropská komise, mohl by stát získat od bývalého majitele OKD až dvacet miliard korun.

„Evropská komise je ale v této věci zatím nečinná a vyčkává na projednávání u soudu,“ připomněl Macháček, že se kauzou privatizace OKD z roku 2004 zabývají české soudy.

Chyba už v roce 1990

Obvodní soud pro Prahu 2 loni v květnu zprostil obžaloby dva někdejší manažery Fondu národního majetku i znalce, který při privatizaci OKD společnost oceňoval. Proti tomu se ale odvolal státní zástupce a případ bude příští týden projednávat pražský městský soud. Obžaloba bývalé úředníky a znalce viní, že kvůli nim vláda prodala podíl státu v roce 2004 pod cenou a přišla o více než 5,7 miliardy.

Navrhuji zahájit jednání vzhledem k řadě pochybení státu i jeho dlouhodobé nečinnosti
Roman Macháček, BYTYOKD.CZ

Macháček navíc v dopise upozornil, že stát postupoval v souvislosti s byty OKD nezákonně už v roce 1990, když je místo převodu na obce či přednostního prodeje stávajícím nájemníkům vložil do nově vzniklé akciové společnosti OKD.

V tomtéž duchu hovořil letos v únoru i předseda parlamentní vyšetřovací komise k OKD a poslanec za piráty Lukáš Černohorský. Podle něj jsou závěry komise takové, že vložení bytového fondu do nově vznikající akciové společnosti OKD „bylo s největší pravděpodobností v rozporu se zákonem“.

Uvedl, že podle tehdy platného zákona o osobním vlastnictví k bytům, kterým se měl stát řídit, se říkalo, že „byty mohou být převáděny pouze stávajícím nájemníkům“.

Nestalo se tak ani poté, kdy po privatizaci OKD v roce 2004 získala sto procent akcií důlního gigantu, a tedy i byty, nejprve společnost Karbon Invest podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy a od nich následně Bakalova finanční skupina.

„Myslím si, že je reálné odškodnění vyjednat. A bude čistě na vůli státu a politiků, aby se k tomu postavili čelem,“ dodal Macháček, který v dopise Babišovi také uvedl, že by se měl stát snažit získat bytový fond OKD zpět do svých rukou. Aktuální žádost nájemníků bytů OKD připomíná osud lidí postižených krachem H-Systemu.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) loni rozhodl, že šedesátku z nich odškodní za neúměrně dlouhé trestní řízení, které se táhlo třináct let. Každý z nich by měl dostat v průměru sto tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám