Hlavní obsah

Česko zasáhne silný vítr, varovali meteorologové

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí zasáhne téměř celou Českou republiku silný vítr. V neděli vydali kvůli tomu výstrahu meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nich mohou mít nejsilnější poryvy rychlost až 90 km/h.

Záznam: Sněhové zpravodajství 25.3.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nejsilnější by měl být vítr v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji.

„V pondělí začne vát čerstvý jihozápadní až západní vítr. Bude doprovázený nárazy větru 15 až 25 m/s, tedy 55 až 90 km/h, zejména při přechodu fronty kolem pondělního poledne,“ uvedli meteorologové.

Výstraha před silným větrem nicméně platí také pro Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj i pro Vysočinu. Zde budou poryvy dosahovat rychlosti 15 až 20 m/s, tedy 55 až 70 km/h.

Zajistit okna i dveře

Z toho plynou i jistá rizika. Možné je poškození stromů a lesních porostů či menší škody na budovách. Hrozí také nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou i komplikace v dopravě.

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ doporučili meteorologové.

V úterý odpoledne by pak měl vítr již slábnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám