Hlavní obsah

Neorganizujte Prague Pride, soustřeďte se na pracující, vyzval Zeman ČSSD

Novinky, Renáta Bohuslavová
Hradec Králové
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek promluvil na 41. sjezdu k delegátům ČSSD, kam ho strana stejně jako loni pozvala. Stranu vyzval k tomu, aby se spíše než na oslovení městských liberálů soustředila na pracující a důchodce. Také uvedl, že v nadcházejících evropských volbách sociální demokraty podpoří.

Projev Miloše Zemana na sjedu ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

„Někdy jsem měl dojem, že ČSSD je spíše spoluorganizátorem pochodu Prague Pride než stranou práce,” vzkázal delegátům sjezdu prezident Zeman.

Strana by se podle něj měla spíše než na městské liberály soustředit na pracující a důchodce. „Někdy tím voláním po získání mladých a nezkušených liberálů jste na tyto voliče zapomněli a odehnali jste je od sebe. Nikdo nemá tak velký potenciál voličů jako právě ČSSD. Jsou to 4,5 milionu zaměstnanců, ale také 2,5 milionu starobních důchodců,” řekl Zeman.

Právě důraz na městské liberály zmiňuje kandidát na místopředsedu ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček, kterého Zeman dlouhodobě kritizuje. Ten podle něj na Praze 7 v komunálních volbách nezaznamenal úspěch, když tam ČSSD nedosáhla ani na dvě procenta.

Vyzdvihl naopak komunální politiky, kterých si strana podle něj málo váží. Jmenoval starosty Petra Víchu, Jana Birkeho a Michala Šmardu, ale i Jiřího Zimolu a hejtmana Jiřího Běhounka.

Podpora v evropských volbách

„Milí přátelé, každý host má přinést nějaký dárek, když je pozván, proto jsem se rozhodl, že v blížících se volbách do Evropského parlamentu budu volit ČSSD,“ prohlásil na sjezdu Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD

„Prosím, abyste tento drobný dárek přijali s takovým přátelstvím, s jakým ho dávám. Jeden hlas máte, a když přesvědčím svou ženu, budete mít dokonce dva,” dodal Zeman.

Sociální demokracie podle něj má možnost ve volbách do Evropského parlamentu uspět. „Bylo by pro nejstarší českou politickou stranu zahanbující, aby ji předstihly strany, které se na české politické scéně teprve etablují, například Piráti,” apeloval na stranu prezident. Ti se naopak netají ambicí tyto volby vyhrát.

Již ve čtvrtek Miloš Zeman řekl, že současný předseda Jan Hamáček, který je jediným kandidátem na předsedu, má jeho podporu a zatím neudělal žádnou zásadní chybu.

Překvapení se nečeká

Sociální demokraté si na dvoudenním sjezdu v Hradci Králové zvolí nové vedení a budou si také schvalovat nové stanovy na další dva roky. Žádné velké překvapení se však nečeká. Na křeslo předsedy kandiduje pouze současný lídr Jan Hamáček, na post prvního místopředsedy zase pouze současný místopředseda Roman Onderka.

O pět postů řadových místopředsedů se uchází noví ministři za ČSSD Jana Maláčová a Tomáš Petříček, dále místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel, šéf liberecké ČSSD Jan Mečl, poslanec Ondřej Veselý, neúspěšná kandidátka do Senátu Lucie Orgoníková i starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

O novém vedení by mělo být jasno nejpozději v sobotu odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám