Hlavní obsah

Praha chce na poslední chvíli získat brutalistní budovu Transgasu pro úředníky

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Praha projevila zájem o brutalistní budovu Transgasu na Vinohradské třídě, jejíž demolice začala koncem minulého týdne. Město by do objektu chtělo nastěhovat zhruba 500 úředníků. Majitel objektu, kterým je společnost HB Reavis, první nabídku města neakceptoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Začátek demolice budovy Transgasu na Vinohradské třídě

Článek

O zájmu magistrátu ve středu po jednání informoval náměstek primátora pro územní rozvoj a plánování Petr Hlaváček.

„Praha vlastníkovi nabídla za nemovitost cenu, která je pro městský rozpočet únosná, ale zároveň odpovídá hodnotě nemovitosti. Vlastník na tuto nabídku nepřistoupil, tudíž hledáme jiné alternativy, například oslovit nějaké soukromé spoluinvestory,” popsal další postup.

Nákup je nicméně podmíněn ekonomickou výhodností, aby Praha netratila na přesunu úředníků z jiných prostor, kde nyní platí vysoký nájem.

Na komplex budov, který přes svou unikátnost nezískal památkovou ochranu, je od ledna vydáno povolení k demolici. Ta v minulém týdnu začala a majitel v ní hodlá i přes jednání pokračovat.

Záznam: Začíná demolice souboru budov TransgasVideo: Novinky

Někdejší sídlo bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky je na lukrativním místě v bezprostřední blízkosti Václavského náměstí. Majitel je nabízí k prodeji s tím, že na místě by měla vzniknout nová budova.

Foto: HB Reavis

Vizualizace nového objektu, který má nahradit budovu Transgas

Metropole se na poslední chvíli rozhodla objekt zachránit s návrhem, že do něj přestěhuje část magistrátních úředníků.

Stavba ve stylu brutalismu vznikla v letech 1972 až 1978 a někteří odborníci ji označují za cennou ukázku dobové architektury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám