Hlavní obsah

Macura byl na sněmu ANO jako jeden z mála kritický. Místopředsedou ho nezvolili

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ve většině proslovů, které zazněly na nedělním sněmu ANO, zazněl výčet věcí, co vše hnutí dokázalo. S jedním z mála kritických projevů vystoupil primátor Ostravy Tomáš Macura, který se ucházel o post místopředsedy. Delegáti hnutí ho do vedení ANO nakonec nezvolili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura na celostátním sněmu hnutí ANO 17. února 2019 v Praze.

Článek

„Některé projevy a pasáže, které jsem slyšel, ve mně vyvolávají obavy, jestli nežijeme v euforii z mnoha vítězství ve volbách, že to takhle může zůstat dále, zachovat stávající vítězný tým a bude nám to stále sypat 30 procent. Ale svět kolem nás se mění, mění se náš volič, mění se naše členská základna,“ řekl Macura.

Podle posledních průzkumů by ANO volby do Sněmovny sice vyhrálo, ale ztrácí voliče. Volební model agentury STEM v lednu přiřkl ANO 31,9 procenta hlasů, v listopadu mělo 35,7 procenta. [celá zpráva]

Macura se do vedení ANO nedostal. Místopředsedové se volili čtyři, Macura zůstal pátý. Zvedlo pro něj ruku 115 delegátů, proti bylo 47 a 74 delegátů se zdrželo.

Jakým směrem táhnout provaz?

Podle Macury je potřeba, aby se začalo uvnitř hnutí více diskutovat, aby se nejednalo jen o monolog. Macura řekl, že by se chtěl zaměřit na větší kvalitu členské základny a zasadit se o to, aby mělo ANO větší koaliční potenciál.

Nepřímo ANO vytkl, že nemá jasné směřování. „Souhlasím s panem prvním místopředsedou, který řekl, že je potřeba, abychom táhli provaz jedním směrem. Ale je potřeba, aby se řeklo, jakým směrem je potřeba ten provaz táhnout,“ prohlásil Macura. Opozice vyčítá ANO právě za to, že nemá jasnou ideologii.

Premiér a šéf hnutí Andrej Babiš na tiskové konferenci řekl, že počítá s tím, že Macura usedne v předsednictvu hnutí. Tam se opravdu nakonec dostal. „Nemám s panem Macurou jediný problém, on mluví o zakotvení, a já říkám, že ta kotva jsou občané ČR. My jsme pro všechny,” prohlásil.

S kritikou vystoupila i středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta prohlásila, že by si přála, aby nové předsednictvo bylo akčnější a víc se zapojilo do činnosti hnutí. Podle ní je také potřeba zlepšit komunikaci mezi kraji a nevést žabomyší války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám