Hlavní obsah

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy se dopustil plagiátorství, uvedla etická komise

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy (UK) pro vnější vztahy Martin Kovář se dopustil plagiátorství. Uvedla to ve čtvrtek Etická komise Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, která se zabývala možným Kovářovým opisováním, na které upozornila trojice doktorandů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prorektor UK Martin Kovář

Článek

„Plagiátorství lze přímo a nad všechnu pochybnost ověřit pouhou komparací zmíněných míst v textu,” uvedla komise, která měla k dispozici několik posudků tuzemských i zahraničních expertů.

„Podstata plagiátorství zde nespočívá v úplném zatajení předloh, ale v nepřiznaném značném rozsahu čerpání z nich, které se v daných textech projevuje vícero způsoby: nepřiznaným přejímáním struktury výkladu, konkrétních příkladů, formulací i bibliografických odkazů. Uvedený způsob práce s cizími texty je ve vědecké práci zcela neakceptovatelný,” popsala komise pochybení.

Podle předsedkyně komise Olgy Lomové měl Kovář publikovat opsané texty zhruba 20 let a titul profesora tak zřejmě získal neoprávněně a mohl by o něj přijít.

Poškodil prý univerzitu

„Povaha a rozsah přestupků, stejně jako fakt, že se jich dopustil bývalý prorektor UK, vystavuje celou instituci podezření ze selhání,” připustila komise s tím, že univerzita by mohla čelit žalobám majitelů autorských práv děl, která Kovář plagioval, i dalším sporům.

Na možné plagiátorství upozornili doktorandi Marek Jandák, Tomáš Konečný a Ondřej Crhák. Poukázali na shody mezi Kovářovými texty a publikací Barryho Cowarda věnovanou britské historii v období vlády Stuartovců.

Kovář obvinění odmítl. Rezignaci zdůvodnil osobními útoky, kterým musí on i jeho rodina čelit. [celá zpráva]

Etická komise už dříve uvedla, že existuje důvodné podezření, že je Kovář plagiátorem. [celá zpráva] V lednu se naopak Kováře zastali dva historici, podle nichž plagiátorem není. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám