Hlavní obsah

Celé Ústí nad Labem se stane bezdoplatkovou zónou

Novinky, jas
Aktualizováno

Ústí nad Labem se rozhodlo vyhlásit bezdoplatkovou zónu na celém území města včetně Trmic. Vyhláška vstoupí v platnost 4. března, od tohoto data nebudou mít noví žadatelé nárok na doplatek na bydlení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ústí nad Labem

Článek

Ústecký magistrát rozhodnutí vyvěsil na úřední desce s odůvodněním, že se celý katastr města vyhlašuje za „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů”.

„Znamená to, že v dotčené oblasti nebudou nově příchozím či novým žadatelům přiznány a vypláceny doplatky na bydlení,” stanoví vyhláška, s tím, že o doplatek na bydlení nepřijdou občané, kteří ho již pobírají.

Změna se nedotýká ani příspěvků na bydlení, které jsou dávkou státní sociální podpory.

Doplatek na bydlení
Je dávka pomoci v hmotné nouzi, která společně s vlastními příjmy občana a příspěvkem na bydlení ze systému státní sociální podpory pomáhá uhradit odůvodněné náklady na bydlení. Výše doplatku na bydlení je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení (tj. nájmu, služeb s bydlením spojených a nákladů za dodávky energií) zůstala osobě či rodině částka živobytí.
zdroj: MPSV

Vyhláška se nedotkne poskytovatelů pobytových sociálních služeb, jako jsou např. domovy pro seniory či azylové domy.

Bezdoplatkové zóny na svém území již vyhlásily desítky obcí.

Sociální ghetta

Sociální dávky na bydlení jsou v některých případech zneužívány k sestěhovávání sociálně slabších občanů do nevyhovujících nemovitostí, za něž pronajímatelé inkasují nemalé částky, které neodpovídají komfortu ubytování a služeb. Toto předražené bydlení pak hradí de facto stát.

Organizace, které se zaměřují na pomoc sociálně znevýhodněným, připomínají, že zavedení bezdoplatkových zón problém nevyřeší, a poukazují na skutečnost, že Česku dlouhodobě chybí zákon o sociálním bydlení. Ten vláda slíbila v programovém prohlášení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

O změnách v dávkách na bydlení ve čtvrtek hovořila na bilanční tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová  (ČSSD). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám