Hlavní obsah

Tři pandury se po dvou letech od nehody s fabií vracejí do služby, jeden stále chybí

Armáda po dvou letech obdržela zpět tři ze čtyř kolových obrněných transportérů Pandur II, které byly poškozeny při nehodě s osobním vozem v listopadu 2016. Čtvrtý stroj vojáci získají do konce měsíce. V pondělí to uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková, škoda dosud nebyla stanovena.

BEZ KOMENTÁŘE: V Táboře se v roce 2016 srazilo pět pandurůVideo: Novinky

 
Článek

Pandury a osobní auto havarovaly 4. listopadu 2016 v Táboře-Čekanicích. Tři vojáci za porušení předpisů kvůli nedodržení bezpečné vzdálenosti dostali pokutu 2000 korun. [celá zpráva]

Poničeno bylo pět armádních obrněných vozidel, jeden z nich ale jen lehce a vojáci si ho opravili sami. Čtyři musely putovat do firmy Tatra Defence Vehicle, která pandury v Česku vyrábí a má na starosti i jejich servis.

Foto: Novinky

Nabourané obrněné transportéry

První dva opravené stroje byly podle serveru iRozhlas.cz předány vojenskému útvaru v Táboře v polovině prosince. Poslední si vojáci převezmou ještě tento měsíc. „Výši škody je možné stanovit až po dokončení oprav,” dodala Dvořáková.

Nedodržení bezpečné vzdálenosti

Při nehodě pandurů a vozu Škoda Fabia bylo podle tehdejších informací zraněno 11 vojáků, žena a dítě. Vyšetřování nehody skončilo konstatováním, že srážka byla přestupkem a hlavní příčinou nehody bylo nedodržení dostatečné bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly.

Foto: Novinky

Nabourané obrněné transportéry

Armáda disponuje 107 pandury. Uzpůsobeny jsou třeba jako bojová vozidla pěchoty nebo jsou ve zdravotnické verzi. Všechny jsou obojživelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám