Hlavní obsah

Ambulantní gynekologové budou nově sloužit v nemocnicích

Právo, ČTK, tin

Gynekologové, kteří provozují ambulantní praxi, budou nově pomáhat v nemocnicích na pohotovostech, u porodů i operací. Ve středu to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který zároveň podepsal spolu se zdravotními pojišťovnami a zástupci gynekologů memorandum.

Foto: Profimedia.cz

Gynekologická ambulance (ilustrační foto)

Článek

Z něj vyplývá, že ambulantní gynekologové a porodníci odslouží v nemocnici s porodnickým oddělením za pět let minimálně dvě pohotovostní služby v měsíci, a zároveň pomohou u porodů a operačních výkonů. „Posílí to odbornost lékařů, komfort pacientek a napomůže v řešení personální situace v lůžkových zařízeních,“ uvedl Vojtěch.

Nové opatření podle něj pomůže i gynekologům, kteří při jednostranné praxi v ambulanci často ztrácejí spojení s oborem.

„Díky vazbě na nemocnici bude mít pravidelný kontakt s medicínským poznáním a bude si tak udržovat odbornou erudici. Jednoznačně to povede ke zvyšování kvality péče. Pozitivní dopad pocítí samozřejmě i samotné pacientky,“ řekl ministr zdravotnictví.

„Nejenže lékař pacientce poskytne velmi kvalitní péči v průběhu těhotenství, ale bude moci provést i samotný porod v porodnici. Přispívá to k budování důvěry mezi pacientkou a lékařem,“ dodal. Gynekolog tak zároveň bude moci vést i porod či operaci pacientky, kterou zná z ambulance. Placení budou za práci stejně jako ostatní lékaři v nemocnici.

Někde již ambulantní lékaři v nemocnicích slouží

Podle předsedy sekce gynekologů a porodníků lůžkových zařízení Davida Cibuly je personální zabezpečení zejména v malých nemocnicích velký problém. Někde už podle něj ambulantní lékaři dobrovolně v nemocnicích slouží. „Tento systém by to měl zautomatizovat. Je důležité, aby s tím všichni počítali,“ doplnil.

Memorandum se bude týkat pouze lékařů, kteří po jeho podpisu složí atestační zkoušku z oboru gynekologie a porodnictví, platí ale i pro studenty, kteří se nyní v oboru vzdělávají.

V Česku je asi 90 porodnických pracovišť. Podle předchozích odhadů má více než třetina lékařů v lůžkových zařízeních zkrácené úvazky, část má i privátní úvazek v ambulanci. Ambulantních gynekologů je kolem 1400, na každého připadá asi 3000 pacientek.

Reklama

Výběr článků

Načítám