Hlavní obsah

Aktivisté dál zůstávají na střeše Kliniky. U plotu pokračuje happening na jejich podporu

Praha

Několik aktivistů nadále zůstává na střeše vyklizené budovy v Jeseniově ulici v Praze, kterou dlouhodobě neoprávněně využívalo Autonomní centrum Klinika. Vnitřek budovy hlídá bezpečnostní agentura. Exekutor už ve čtvrtek uvedl, že se nechystá nařídit násilné odvedení aktivistů ze střechy.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté zůstávají na střeše Kliniky i v pondělíVideo: Novinky

 
Článek

Za plotem areálu se nadále shromažďuje několik lidí na podporu centra a aktivistů, kteří zůstávají na střeše objektu.

Foto: Novinky

Na střeše Kliniky nadále zůstávají aktivisté, kteří odmítají budovu opustit.

Budovu zatím hlídá bezpečnostní agentura. Exekutor Ivo Luhan, který ve čtvrtek zahájil vyklízení budovy, zatím vyčkává, dokud aktivisté sami neopustí střechu. Teprve poté předá budovu Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která ji vlastní. Ta plánuje rekonstrukci budovy.

Foto: Novinky

U plotu Kliniky pokračuje happening na podporu centra.

„Do poloviny roku vypíšeme soutěž na zhotovitele stavby a po získání stavebního povolení a nabytí právní moci zahájíme rekonstrukci,” uvedla dříve mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Aktivisté budovu obsadili na konci roku 2014, kdy zde zřídili autonomní centrum pro lidi v nouzi. V únoru 2015 se jim povedlo dohodnout se o ročním využíváním budovy s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Od roku 2016 pak aktivisté, kterým nebyla prodloužena smlouva, budovu znovu využívali načerno.

Na podzim roku 2016 převzala budovu Kliniky SŽDC, která ji plánuje využít pro své zaměstnance. Aktivisté však nadále odmítali objekt opustit. Událost se dostala až k Ústavnímu soudu, který v listopadu minulého roku rozhodl o tom, že aktivisté nemohou okupovat cizí majetek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám