Hlavní obsah

Recept Pirátů proti čínskému hackingu? Musíme koukat, jak vyrábějí součástky

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První místopředsedkyně pirátské strany Olga Richterová v nedělní diskuzi v České televizi vysvětlovala, jak si její partaj představuje ochranu před čínským hackingem. Klíč je podle ní v tom kontrolovat v továrnách, jak se vyrábějí součástky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olga Richterová

Článek

„Musíme mít kontrolu nad tím, z jakých komponent se kritická infrastruktura skládá. Je to úplně jednoduché. Musí to být vyráběné v důvěryhodných továrnách. Musí být kompletní dokumentace, o tom, co jaké prvky dělají,“ řekla Richterová v pořadu Otázky Václava Moravce.

Na námitku moderátora, že si čínská strana konečný produkt, tedy například mobilní telefon, může nastavit a na tom z jaké linky sjel, nezáleží, Richterová odpověděla, že expert Pirátů na danou problematiku Ondřej Profant navrhuje, aby „Evropská unie koordinovaně řekla, že třeba v průběhu pěti let by prostě cílem bylo, aby všechny veřejné zakázky na kritické (páteřní pozn. red.) infrastruktury byly založené na takzvaném otevřeném hardwaru”.

To je podle Richterové přístup založený na zdokumentování součástek, což předpokládá výrobu na „garantovaném území“, ideálně v Evropské unii. Pokud nebudou komponenty informačních technologií vyráběny v Evropské unii či na garantovaném území, navrhují Piráti podle Richterové vysílat delegace „přísných státních dohledových orgánů” do fabrik. Bez toho to prý nepůjde.

Řeč o čínském hackingu byla v Otázkách Václava Moravce v souvislosti se současnou kauzou kolem firmy Huawei. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám