Hlavní obsah

Kellnerův Home Credit se bojí čínského hněvu a kontaktoval ministryni, řekl Babiš

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve svém varování před firmou Huawei nepředložil žádné důkazy, čínská strana se cítí poškozena, řekl premiér Andrej Babiš v pořadu Partie na televizi Prima. Obavy o podnikání v Číně v souvislosti se sporem vyjádřili na schůzce s ministryní Martou Novákovou zástupci firmy Home Credit.

Foto: Milan Malíček

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Paní ministryně (průmyslu a obchodu) Nováková nás informovala, že ji navštívila firma Home Credit, která vyjádřila obavy o své podnikání v Číně,” uvedl Babiš v reakci na otázku, zda hrozí ekonomická odveta Pekingu. Home Credit patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„NÚKIB nemá žádné důkazy, takže čínská strana se cítí poškozena,” prohlásil premiér. Úřad podle něj nepředložil ani analýzu a jeho metodika je prý „zmatečná”.

Není například jasné, zda se varování týká jen státu, nebo také soukromých firem. Dodal, že operátoři v tuzemsku používají technologie Huawei od roku 2010, podivuje se nad tím, že varování přišlo až nyní. Připomněl přitom, že NÚKIB funguje teprve od roku 2017.

„Je to tvrzení proti tvrzení. Huawei si stěžuje, že NÚKIB s nimi nemluví,” komentoval také premiér.

Hrozí žaloba?

Vláda a ministerstva se ale varováním řídí a bezpečnostní prověrky musí udělat asi 160 subjektů. Podle něj by to měly udělat také například všechny banky.

„Nechci komentovat názory pana prezidenta,” řekl Babiš na dotaz, zda souhlasí s tvrzením prezidenta Miloše Zemana, že úřad ohrozil ekonomické zájmy Česka. Prezident podle něj vychází z vyjádření firmy Huawei a čínské strany.

Podle premiéra je možné, že Huawei bude například úřad pro kybernetickou bezpečnost žalovat.

Reklama

Související články

Hrad má s Huawei smlouvu o propagaci

Údajná odvetná opatření, jež má podle prezidenta Miloše Zemana chystat Čína kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) před...

Výběr článků

Načítám