Hlavní obsah

Hrad má s Huawei smlouvu o propagaci

• Aktualizováno
Novinky, jas

Údajná odvetná opatření, jež má podle prezidenta Miloše Zemana chystat Čína kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) před technologiemi a výrobky společností Huawei a ZTE, by se mohla dotknout i Správy Pražského hradu. Ta má od roku 2014 uzavřený kontrakt se společností Huawei Technologies (Czech) s.r.o. o propagaci. Hrad na jejím základě dostává jako protiplnění od firmy telefony této značky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman, kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Článek

Firma se na základě smlouvy, dohledatelné v Registru smluv, stala partnerem výstav, které se na Pražském hradě konají.

Na základě smlouvy pak má nárok na čestné vstupenky, pozvánky na vernisáže i prohlídky reprezentačních prostor Hradu. Firma rovněž může každý rok uspořádat na Hradě konferenci. Její logo má být rovněž uváděno na propagačních materiálech výstav.

Na oplátku Hrad získal mobilní zařízení v hodnotě půl milionu korun. Pro další roky bylo plnění ze strany Huawei rozšířeno na „mobilní zařízení či jiná zařízení a produkty Huawei pro podnikové zákazníky, např. mobilní zařízení, servery, úložné disky, modemy, datové síťové produkty”.

Smlouvu, kterou lze vypovědět dohodou nebo odstoupením, podepsal v roce 2014 šéf Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Možný střet zájmů

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že Čína chystá kvůli varování před firmami Huawei a ZTE odvetná opatření a jsou ohroženy investice za miliardy korun. Opřel se také do šéfů BIS a NÚKIB. Podle něj varováním před těmito firmami ohrozili ekonomické zájmy Česka. [celá zpráva]

Prezident varování NÚKIB, které bylo vydáno před Vánoci, zpochybňoval také ve svém vánočním poselství. [celá zpráva]

Na dotaz Novinek, zda prezidentův postoj vůči firmě, před jejímiž technologiemi varuje NÚKIB, nemůže souviset se smluvním vztahem, a nemůže-li tak jít o střet zájmů, mluvčí Hradu Jiří Ovčáček neodpověděl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek po jednání kabinetu prezidentova slova o možné čínské odvětě nepotvrdil. „Mluvili jsme o tom. Nemáme informace o tom, že by byl nějaký problém,“ řekl Babiš. [celá zpráva]

Náklonost k Číně a Rusku prezidentovi dlouhodobě vyčítá zejména pravicová opozice ve Sněmovně.

Miloš Zeman předvádí aligátoraVideo: Prima FTV

Zda produkty Huawei využívá i sám prezident, není jasné. Zeman se v minulosti pochlubil, že používá jinou značku mobilního telefonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám