Hlavní obsah

Piráti svádějí bitvu o eurokandidátku

Právo, ČTK, Karolina Brodníčková

Čeští Piráti se chystají dobýt další metu – Evropský parlament. Úspěch, který jim před pěti lety se 4,78 procenta jen těsně unikl, by znamenal pomoc pirátům v celé Evropské unii. Nyní je totiž v EP zastupuje pouze německá europoslankyně Julia Reda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jako o největším adeptovi na lídra kandidátky se mluví o místopředsedovi sněmovního výboru pro evropské záležitosti Mikuláši Peksovi.

Článek

Otázkou zůstává, kdo se pokusí ve volbách koncem května pirátský prapor z Česka do EP nést. V internetovém hlasování o kandidátce rozhodne všech 878 členů strany, a to v sobotu 19. ledna, kdy bude jednat v Táboře celostátní fórum. Na něj jsou pozváni všichni členové, předpokládá se však, že většina bude jednání sledovat pouze na internetu.

Zájemců o kandidaturu se kupí řada. Nominace se uzavírají 15. ledna.

Už nyní je však zveřejněno šest kandidátů na lídra: místopředseda a poslanec Mikuláš Peksa (32), zastupitel z Prahy 10 Ladislav Koubek (39), chemik a šéf libereckých Pirátů Ondřej Kolek (39), dvojka kandidátky z eurovoleb 2014 a odborník na software Marcel Kolaja (38), šéfka personálního odboru Pirátů Jana Koláříková (32) a olomoucký zastupitel Hynek Melichar (36).

Další zájemci se tlačí do první pětice kandidátky. Mezi nimi je například šestadvacetiletá Markéta Gregorová, kterou v prosinci piráti v Evropě zvolili za předsedkyni Evropské pirátské strany, nebo neapolský rodák a bývalý zlínský lídr Giuseppe Maiello (56), kterému média vyčítala účast na prokremelských akcích. Kandidovat za piráty by chtěla i koreanistka a aktivistka za ženská práva

Nina Špitálníková (31).

Na fóru se každý kandidát bude muset členům představit a odpovědět na otázky, které Piráti už sepisují na internetu. Právě tam se také někteří uchazeči snaží svým kolegům představit.

Tekutá demokracie

„Kromě parlamentní práce bych rád vytvořil a nasadil konzultační aplikaci, která by umožnila členům všech evropských pirátských stran zapojit se do tvorby legislativy (na principu přímé / tekuté demokracie),“ sdělil Peksa. Uvedl, že umí německy i anglicky.

Nominační řeč pověsil na internet také Koubek, který zkušenosti načerpal například při práci pro OSN v Mongolsku, na Šalamounových ostrovech a v Afghánistánu. Česko reprezentoval ve dvou pozorovatelských misích OBSE, v Makedonii a v Moldavsku v roce 2014. V syrském Damašku v roce 2006 pracoval jako dobrovolník za války Izraele s Libanonem. Koubek hovoří anglicky, domluví se německy, španělsky, pasivně ovládá ruštinu a má základy francouzštiny a arabštiny.

„Úspěch v mezinárodním prostředí ale není jen o jazycích – je i o znalosti různých kultur. Já mám osobní zkušenost s kulturou křesťanskou, židovskou, islámskou, buddhistickou, šamanistickou a animistickou,“ napsal.

V EU chce jako poslanec pomoci nastavit humanitární politiku, která rozvojovým regionům pomůže nastartovat ekonomický růst.

„Z takovéhoto partnerství budou profitovat obě strany a k nám do EU má silná Afrika přesah jak ekonomický, tak i bezpečnostní skrze migraci. Jsem zastáncem ženevských konvencí pro ochranu válečných uprchlíků, ale k ekonomické migraci musíme přistupovat realisticky,“ sdělil.

Své kandidátky pilují i další strany. Většinu z nich povedou europoslanci: ČSSD sází na Pavla Poce, ODS na Jana Zahradila, lidovci na Pavla Svobodu, STAN na Stanislava Polčáka a KSČM na Kateřinu Konečnou. Šéf ANO Andrej Babiš navrhuje europoslankyni Ditu Charanzovou. TOP 09 jedná o společné kandidátce se STAN a ani SPD Tomia Okamury ještě nemá jasno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám