Hlavní obsah

Dohodli jsme se, obědy zdarma budou jen pro děti z chudých rodin, tvrdí ANO

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obědy zdarma ve školkách a školách by měly mít jen děti z chudých rodin. Ve středu na jednání koaliční rady se na tom shodli zástupci ANO a ČSSD, uvedli šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ze zástupců ČSSD koaliční radu nikdo komentovat nepřišel. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale Novinkám napsala, že žádná dohoda není a o podobě obědů zdarma se ještě bude jednat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ministryně financí Alena Schillerová po koaličním jednání o školních obědech zdarma.

Článek

„Řešili jsme obědy ve školkách a školách. Principiálně se shodujeme v tom, že stát by měl přispět na obědy ve školách a v mateřských školách těm dětem, které to potřebují,“ řekl Faltýnek po více než dvouhodinovém jednání s koaličními partnery z ČSSD.

„Tato varianta je nejvíce pravděpodobná. Dohodli jsme se na tom, že chceme zabezpečit obědy pro děti z nízkopříjmových rodin. Nevidíme smysl v tom, aby se platily obědy dětem z rodin s vysokými příjmy,“ dodala Schillerová.

Ministryně práce Maláčová Novinkám v sms zprávě napsala, že o podobě obědů se bude ještě jednat. „Finální dohoda není, budeme jednat,” uvedla s tím, že chce najít kompromis.

Sociální demokraté původně chtěli obědy zdarma pro všechny děti, takový plán měl i premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministerstvo školství připravilo návrh, podle kterého by obědy zdarma dostávaly děti z veřejných mateřských škol a z prvního stupně základních škol z rodin, které pobírají přídavky na děti. Příjem těchto domácností je nižší než 2,7násobek životního minima.

O obědech zdarma jednala v pondělí vláda, ale na ničem se nedohodla. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám