Hlavní obsah

Horníci se po explozi vrátí ve čtvrtek do práce, rozhodlo OKD

– Karviná
Právo, den

Těžební společnost OKD na Štědrý den ráno rozhodla, že ve čtvrtek 27. prosince se v souladu s původním harmonogramem obnoví fárání horníků v Dolu ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde došlo ve čtvrtek k výbuchu metanu.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Areál Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku

Článek

Fárání bude jen v částech, které nebyly zasaženy neštěstím, při němž zahynulo 13 horníků a dalších 10 bylo zraněno.

„Dnes ráno rozhodl vedoucí likvidace havárie o ukončení havarijního stavu v oblasti postižené výbuchem metanu. Oblast 29. sloje byla uzavřena výbuchu vzdornými hrázemi a je inertizována dusíkem. V průběhu několika týdnů zde budou prováděna pouze kontrolní měření koncentrací plynů ze zavedených sond,“ informoval v pondělí mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Uzavřený prostor má podle něj rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů.

V dole ve dvou směnách pracuje zhruba 800 horníků. Všichni po čtvrtečním neštěstí museli zůstat doma, pobírají 100 procent platu.

Půlnoční mše za mrtvé horníky

Památku 13 horníků, z nichž 12 je Poláků a jeden Čech, na Štědrý den na půlnočních mších uctí lidé na Karvinsku i Ostravsku. Přímo ve Stonavě se pak budou konat dvě vánoční mše za oběti výbuchu. Jedna ve 21 hodin, která také bude tradiční půlnoční mší, a druhá 25. prosince v 10:15 dopoledne. Oltář Svaté Barbory, která je patronkou havířů, bude hlídat hlídka v hornických uniformách.

V Katedrále Božského Spasitele v historickém centru Ostravy pak na Štědrý večer odslouží půlnoční mši za oběti důlního neštěstí ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz s pomocným biskupem Martin David.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám