Hlavní obsah

Vedení Strakonic podalo ústavní stížnost kvůli neplatnosti komunálních voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Strakonic se rozhodlo bránit proti verdiktu Krajského soudu v Českých Budějovicích, který zneplatnil komunální volby ve městě. Vítězné hnutí Strakonická Veřejnost podalo ústavní stížnost, informoval ve středu místostarosta Rudolf Oberfalcer.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu.

Článek

Radní se na podání stížnosti dohodli už 5. prosince. [celá zpráva]

„Stížnost je podaná k Ústavnímu soudu. Podala to Strakonická Veřejnost s Břetislavem Hrdličkou (starosta) spolu s městem Strakonice a radou města. Právní služby platila Strakonická Veřejnost, z města nešly žádné prostředky,” řekl Oberfalcer.

Poslední potřebné dokumenty právníkům poslala Strakonická Veřejnost 17. prosince. Oberfalcer připomněl, že hnutí nesouhlasí s usnesením soudu. Kdyby radnice s ústavní stížností neuspěla, budou opakované komunální volby zřejmě 16. března 2019.

Stížnost na volby podal jeden z neúspěšných kandidátů Karel Jánský (Změna pro Strakonice). Tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno. Soud dospěl k názoru, že v kampani byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů. [celá zpráva]

Město čeká rozpočtové provizorium

Volby ve městě hnutí na podzim vyhrálo, získalo 51,1 procenta hlasů a 16 z 21 zastupitelů.

Strakonice budou kvůli neplatným volbám příští rok hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Radní nemohli projednat návrh rozpočtu na rok 2019 a předložit ho zastupitelům. Strakonickým tak zatím nezdraží voda ani neklesnou poplatky za odpad, jak radnice plánovala. Rozpočtové provizorium znamená, že se hospodaří každý měsíc s dvanáctinou předešlého rozpočtu. Strakonice, kde žije 24 000 lidí, mají letos schodkový rozpočet s příjmy 503,6 milionu Kč a výdaji 565,6 milionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám