Hlavní obsah

Prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář končí. Je podezřelý z plagiátorství

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová
Praha
Aktualizováno

Prorektor Univerzity Karlovy pro vnější vztahy Martin Kovář, který vedl 15 let i Ústav světových dějin na filozofické fakultě, oznámil rezignaci. Učinil tak poté, co se v souvislosti s jeho osobou objevilo podezření z plagiátorství. Doktorandi, kteří na plagiátorství upozornili vnímají jeho rezignaci jako krok k udržení dobrého jména univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Martin Kovář

Článek

Děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Pullmann v prohlášení publikovaném na webu fakulty uvedl, že Kovář chce skončit v souvislosti s obviněním z plagiátorství ke konci roku.

„Děkuji prof. Kovářovi za vše dobré, co během svého dlouholetého působení na Filozofické fakultě UK vykonal, stejně jako za způsob, jakým se postavil k obvinění,“ uvedl a dodal, že sám počká na vyjádření etické komise FF UK, která se bude věcí zabývat.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima Novinkám uvedl, že plagiátorství zatím za pravdivé nepovažuje. „Na dotaz, zda je jeho rezignace potvrzením pravdivosti, říkám nikoliv, protože celá věc se prošetřuje,” řekl krátce Novinkám Zima.

„Jedná se o osobní rozhodnutí pana prorektora. Co se údajného plagiátorství týče, vše se řeší v rámci univerzitních mechanismů. MŠMT do procesu nevstupuje,” uvedla Novinkám tisková mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová s tím, že se resort o výsledek bude zajímat.

Na možné plagiátorství upozornil minulý týden Deník N. Profesora a prorektora Univerzity Karlovy obvinila trojice doktorandů filozofické fakulty Ondřej Crhák, Tomáš Konečný a Marek Jandák. Kovář podle nich ve dvou svých publikacích opisoval od britského historika Barryho Cowarda, aniž ho uvedl jako zdroj.

Kovář bude mít šanci se obhájit

„Rezignaci profesora Kováře vnímáme jako krok k udržení dobrého jména univerzity. Nadále trváme na nestranném prošetření našeho podnětu, kdy bude mít profesor Kovář šanci se obhájit. Jeho plagiátorství považujeme za dostatečně podložené a příslušným orgánům dodáme v dohledné době detailnější analýzy,” napsali Novinkám ke kauze doktorandi, kteří na plagiátorství upozornili.

„Mrzí nás, pokud se on či jeho rodina staly terčem osobních útoků, a též že se věc dostává do osobní roviny. Doufáme ve věcný přístup všech zúčastněných stran,” doplnili Crhák, Konečný a Jandák.

Sám Kovář plagiátorství popírá. „Tvrdit něco takového na základě části jmenného rejstříku a části poznámkového aparátu je podle mého názoru přinejmenším neetické,” uvedl.

Dodal, že v situaci, kdy se danému tématu věnuje jen několik relevantních historiků, nelze očekávat, že budou psát něco dramaticky odlišného.

Pullmann uvedl, že zjištěné skutečnosti bere vedení fakulty vážně, a to i ze systémového hlediska. „Vedení FF UK se proto bude zabývat i obecnými otázkami odhalování plagiátorství a některými aspekty organizace vědecké práce,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám