Hlavní obsah

Bush nám pomohl k návratu na Západ, kam jsme vždy patřili, kondoluje Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v kondolenčním dopise k úmrtí bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího vyzdvihl jeho energii a přísun naděje, které Československu a České republice pomohly k návratu do Evropy a na Západ. Text kondolence publikoval v neděli Hrad na svém webu. George Bush starší zemřel v pátek.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Miloš Zeman

Článek

V kondolenci adresované podle zvyklostí stávající hlavě USA Donaldu Trumpovi Zeman Bushe oceňuje jako vynikajícího podnikatele, diplomata, státníka i výjimečného člověka.

„Své profesionální a lidské kvality, odvahu, čestnost, smysl pro spravedlnost i lásku k rodině potvrzoval po celý svůj život,“ stojí v kondolenci.

Zmiňuje i jeho význam pro Československo a Českou republiku.

„Klíčová byla jeho role v době doznívající studené války, ale především po pádu železné opony a rozpadu socialistického bloku. George H. W. Bush byl prvním americkým prezidentem, který navštívil Prahu po Sametové revoluci. Přivezl s sebou čerstvou energii, obrovskou naději a přísun motivace, které nám pomohly k návratu do Evropy a na Západ, kam jsme vždy přirozeně patřili,“ píše Zeman.

Foto: AP

George Bush starší

George Bush starší byl americkým prezidentem v letech 1989 až 1993, zemřel v pátek večer ve věku 94 let. [celá zpráva]

Byl vůbec prvním úřadujícím americkým prezidentem, který navštívil Československo. Bylo to v roce 1990. Prahu pak navštívil i v roce 1999. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bushovy návštěvy v České republice v roce 1990 a 1999Video: Reuters

Kondolence českého prezidenta k úmrtí G. H. W. Bushe
Excelence, s hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o skonu bývalého prezidenta George Herberta Walkera Bushe. Dovolte mi, abych Vám a Vaším prostřednictvím i lidu Spojených států amerických vyjádřil upřímnou soustrast. G. H. W. Bush byl nejen vynikající podnikatel, diplomat a státník, ale také výjimečný člověk. Své profesionální a lidské kvality, odvahu, čestnost, smysl pro spravedlnost i lásku k rodině potvrzoval po celý svůj život. George Bush starší byl však výjimečný i pro mou zemi. Jen málo amerických prezidentů mělo tak hluboký význam pro vývoj Československa a České republiky, jako právě on. Klíčová byla jeho role v době doznívající studené války, ale především po pádu železné opony a rozpadu socialistického bloku. George H. W. Bush byl prvním americkým prezidentem, který navštívil Prahu po Sametové revoluci. Přivezl s sebou čerstvou energii, obrovskou naději a přísun motivace, které nám pomohly k návratu do Evropy a na Západ, kam jsme vždy přirozeně patřili. I proto bude G. H. W. Bush Čechům chybět. Vážený pane prezidente, přijměte, prosím, ještě jednou jménem mým i jménem celé České republiky naši hlubokou soustrast. S úctou úctou Miloš Zeman prezident České republiky
Zdroj: Pražský hrad

Reklama

Výběr článků

Načítám