Hlavní obsah

Napoleon do Bitvy u Slavkova nedorazil. Lékaři ho nepustili do letadla

Právo, Novinky, mh, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězstvím francouzské armády letos opět skončila tradiční rekonstrukce Bitvy u Slavkova mezi vesnicemi Telnice a Tvarožná nedaleko Brna. Triumf však v sobotu odpoledne neviděl velitel Francouzů císař Napoleon Bonaparte. Jeho představiteli Marku Schneiderovi totiž lékaři nedovolili cestu letadlem přes Atlantik.

Bitva u SlavkovaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Americký herec ztvárňuje postavu Napoleona nejen při rekonstrukci bitvy tří císařů, ale hrál ji i v řadě filmů. Je považován za jednoho z nejlepších současných představitelů francouzského státníka a vojevůdce.

Američan Mark Schneider při jedné z dřívějších rekonstrukcí bitvy u Slavkova

„Pan Schneider měl zdravotní problémy s vysokým tlakem, tak se bohužel na poslední chvíli omluvil. Na bitevní ukázce, jejíž scénář jako každý rok vychází z historických reálií, to však nijak nebylo znát,“ sdělil Právu Miroslav Jandora ze společnosti Austerlitz.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ve vojenském ležení v obci Tvarožná přišel v zimě k duhu čaj z pravého ruského samovaru.

„Rozhodně jsem Marka nechtěl na poslední chvíli kýmkoliv nahrazovat. Bitevní ukázky jsou především rekonstrukcí, ne estrádou, kde by byl efekt na prvním místě. Ostatně už několikrát jsme ukázky pořádali i bez něj,“ dodal Jandora, který se na vzpomínkových akcích u Slavkova podílí již od roku 1990.

Počasí jako před 213 lety

Letos na bitevní pole vpochodovalo v dobových uniformách 1100 bojovníků a bojovnic z celkem 13 zemí světa. Zhruba polovina z nich byli Češi a Slováci, další početnou skupinu tvořili Poláci, Rakušané, Maďaři, Belgičané, ale objevil se i jeden Brit či Američan. Součástí ukázky bylo i 60 jezdců a 15 děl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Letos na bitevní pole vpochodovalo v dobových uniformách 1100 bojovníků a bojovnic z celkem 13 zemí světa-

Počasí se v sobotu velmi podobalo tomu, které panovalo i při bitvě před 213 lety. Ani teplota pod nulou a sněhový poprašek však neodradily zhruba deset tisíc diváků od účasti. Byli mezi nimi i kadeti z prestižní francouzské vojenské akademie, kterou založil sám Napoleon Bonaparte.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Letošní bitevní ukázka pod kopcem Santon se odehrávala v místech, kde skutečně před 213 lety tekla krev.

Náklady na pořádání každoročních vzpomínkových akcí se pohybují kolem dvou milionů korun. Záštitu nad nimi převzaly Jihomoravský kraj či agentura CzechTourism.

Reklama

Související témata:

Související články

Napoleonovy vojáky zdecimoval hladomor

Třináct let zkoumali experti ostatky tisíců vojáků Napoleonovy armády z hromadného hrobu v litevském Vilniusu. A dospěli k jednoznačnému vysvětlení jejich...

Výběr článků

Načítám