Hlavní obsah

Praha představila novou podobu přístřešků u zastávek MHD

Hlavní město vybralo vítěze designové soutěže na novou podobu přístřešků pro MHD a zábradlí. Vítězi se stali Michal Froněk a Jan Němeček, kteří vyhráli i předchozí městskou soutěž na podobu nových laviček a košů. Vítězný návrh v pátek zástupci města a Institutu plánování a rozvoje (IPR), který soutěž pořádal, představili na veřejné vernisáži.

Foto: Prahy m. hl. rozvoje a plánování Institut, ČTK

Vizualizace vítězného návrhu designové soutěže na novou podobu přístřešků pro pražské MHD. Autory návrhu jsou Michal Froněk a Jan Němeček.

Článek

Autoři navrhli několik různých typů přístřešků, které jsou vyrobeny z tmavě šedého litého hliníku. Uvnitř zastávek bude umístěn orientační panel, informující cestující o aktuálním čase a datu, odjezdech, předpovědi počasí a názvu zastávky. Zadní stěna jednoho z navržených typů přístřešku je průchozí.

Vypsání soutěže vedení města schválilo v dubnu roku 2016, vyhlášena byla až letos v březnu. Přihlásilo se celkem 20 účastníků, do druhého kola jich postoupilo šest. Z těch komise vybrala vítěze, který nyní vyrobí prototypy. Město je pak od října příštího roku vyzkouší na ulicích.

Na základě výsledků testu společnost připraví výkresovou dokumentaci k výrobě, kterou bude vlastnit hlavní město a bude ji moci využít při výběrovém řízení na firmu, která mobiliář vyrobí a dodá.

„Chceme moderní metropoli se vším všudy a k tomu neodmyslitelně patří na první pohled tak obyčejné, ale velmi viditelné věci, jako jsou odpadkové koše, lavičky či zastávky MHD. Na údržbu těchto věcí navíc Praha historicky vynakládá nepřiměřené peníze, a i toto hledisko vítěz soutěže dokázal zohlednit,“ uvedl nový pražský radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (Spojené síly/TOP 09). Vítěze soutěže schválila ještě předchozí rada.

Podle zástupců IPR porota ocenila zejména designovou čistotu vítězného návrhu.

Foto: Prahy m. hl. rozvoje a plánování Institut, ČTK

Vizualizace vítězného návrhu designové soutěže na novou podobu přístřešků pro pražské MHD. Autory návrhu jsou Michal Froněk a Jan Němeček.

Stejný autorský tým vyhrál i soutěž, ve které město před časem vybralo novou podobu laviček, košů a stojanů na kola. Ty mají postupně nahrazovat stávající mobiliář v souladu se snahou o jeho sjednocení. Město nové lavičky zatím umístilo například ve Stromovce či na Petříně.

Designéři Froněk a Němeček a jejich studio Olgoj Chorchoj v minulosti v rámci Iniciativy pro lepší město spolupracovali s reklamní společností BigBoard. Ta je hlavním konkurentem francouzské firmy JCDecaux, která nyní provozuje velkou část přístřešků MHD. Smlouva JCDecaux končí v roce 2021.

Anketa

Líbí se vám návrh nových přístřešků MHD v Praze?
Ano
50,6 %
Ne
46,1 %
Nemám jasný názor
3,3 %
Celkem hlasovalo 1963 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám