Hlavní obsah

Iglú má pomoci bezdomovcům přečkat zimu

Právo, Denisa Doležalová

Náhradní přístřešek pro pobyt v mrazu venku ve tvaru iglú přinesl z Francie do České republiky pár z Ostravy. Letos novinku pojmenovanou Iglou, kterou vymyslel Francouz Geoffroy de Reynal, vyzkouší bezdomovci v Ostravě, Karviné a Havířově. Iglú vyhřívají sami lidé vlastním teplem.

Foto: archiv Pavly Klečkové

Bezdomovci na Ostravsku a Karvinsku už testují Iglou

Článek

„Vzpomínám si, že nás s přítelem zasáhl asi před dvěma lety článek v novinách, kde se psalo, že v Karviné venku umrzl bezdomovec. Nechápali jsme, jak v 21. století je ještě tohle v civilizované Evropě možné. A už tehdy jsme si řekli, že bychom chtěli v této oblasti nějak pomoci a teď se to daří s iglú,“ svěřila se Právu bývalá byznysmenka Pavla Klečková.

Se svým přítelem původem z Francie Manu Chilaudem se pak rozhodli, že budou pomáhat jako dobrovolníci bezdomovcům. Na internetu letos v dubnu objevili video s unikátním francouzským nápadem na iglú pro bezdomovce a už se toho nepustili. „Spojili jsme se s tvůrcem a chtěli koupit licenci na tento výrobek, ale Geoffroy nám řekl, že žádná není potřeba, když to bude chránit lidské životy. Předal nám svůj nápad zdarma,“ líčila dvaatřicetiletá Ostravanka.

První české iglú pro bezdomovce se zrodilo v Ostravě letos v srpnu. „V Ostravě se bude v zimě testovat 10 iglú, v Havířově pět a v Karviné také pět. Už se ale dále rozrůstáme, začínají nás oslovovat další charitativní organizace a města z celého Česka, ale i ze zahraničí. Takže teď to vypadá, že se po celém Česku bude testovat přes 50 iglú v letošní zimě,“ usmála se Klečková a dodala, že v Moravskoslezském kraji přístřešky finančně podpořili oni sami.

Foto: archiv Pavly Klečkové

Bezdomovci na Ostravsku a Karvinsku už testují Iglou

„Jedno iglú vyjde na pět tisíc korun. Je to malý, velmi odolný tunel, který vyhříváte vlastním teplem. Uvnitř se tak teplota zvedne až o 15 stupňů Celsia oproti vnějším podmínkám. Testovali jsme ho i sami na sobě. Je nehořlavý, voděodolný, zvukovzdorný, omyvatelný a opravitelný. Zvyšuje tak nejen šanci na přežití během mrazivých nocí, ale také kvalitu života bez domova,“ popisovala žena s tím, že je zároveň rozložitelný a nezatěžuje tak životní prostředí.

Samotná města jejich aktivitu vítají. Například Ostrava plánuje příští rok v dubnu se s tvůrci projektu sejít a zhodnotit testování. „Nyní se na projektu nepodílíme, příští rok se uvidí, zda bude nastavena další spolupráce,“ řekla Právu mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám