Hlavní obsah

Zeman získal větší vliv na Babiše, míní Bartoš i Netolický

Právo, kab

Vládní krize pomáhá růstu moci prezidenta Miloše Zemana, míní místopředseda ČSSD Martin Netolický i předseda pirátů Ivan Bartoš. Zeman má podle nich větší vliv na premiéra Andreje Babiše (ANO). Oba to uvedli v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš

Článek

Podle Netolického by pro Babiše byl Zeman důležitý zejména tehdy, pokud by padla vláda ANO a ČSSD. Prezident totiž bude ten, kdo rozhodne o tom, kdo bude novým premiérem. Zeman se už nechal slyšet, že by Babiše pověřil sestavením nového kabinetu.

Tímto prohlášením podle Netolického Zeman „dostal Babiše pod sebe“ a lépe ho ovládá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Bartoš s tímto názorem souhlasí. „Pokud budou pořád nějaké sedánky na Hradě, tak bude prezident Zeman moci hovořit s premiérem každý týden,“ uvedl.

Bartoš také zdůraznil, že Zeman neslíbil Babiše znovu jmenovat předsedou vlády, uvedl jen, že jej pověří kabinet sestavit. „Vše je v rukou prezidenta Zemana a ten bude sledovat své cíle,“ poznamenal předseda Pirátů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Podle jeho názoru by mezi nimi mohla být například dostavba jaderné elektrárny Dukovany nebo „megalomanský projekt“ kanálu Dunaj - Odra - Labe. Podle Bartoše by příští vláda mohla být složená z hnutí ANO, lidí okolo kontroverzního podnikatele a komunálního pražského politika Tomáše Hrdličky a přátel Miloše Zemana.

Lidé by opětovné jmenování Babiše nechtěli

Podle průzkumu agentury Kantar, který si nechala Česká televize vypracovat, většina veřejnosti nesouhlasí s tím, aby v případě pádu vlády byl znovu premiérem jmenován Babiš. Vyslovilo se tak 59 procent lidí. Naopak Babiše jako předsedu vlády by si přálo 38 procent lidí. Zbylá tři procenta odpověď nevěděla.

Podle poslankyně a hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové (ANO) se v uplynulých týdnech žádná vládní krize nekonala. „Byla vyvolána mediální kauza, serverem Seznam.cz, připojila se k ní opozice,“ okomentovala to.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolená hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) na archivním snímku.

„Shodit úspěšnou vládu, která je úspěšná a má úspěch?“ ptala se. „Občany to nezajímá, občané mají úplně jiné problémy,“ dodala.

Vildumetzová se také zastala prezidenta Miloše Zemana, se kterým prý dobře funguje spolupráce.

Krize bude pokračovat

Proti tomu se však Netolický ohradil. „Ten váš klub podporovatelů Miloše Zemana se na Hradě schází a my ostatní, co jsme si dovolili vyslovit svůj názor, tam zváni nejsou,“ poznamenal.

Pardubický hejtman a místopředseda ČSSD zároveň nevyloučil, že vládní krize způsobená novými informacemi v Babišově dotační kauze Čapí hnízdo může pokračovat. „Pokud by se objevily další nové skutečnosti, třeba i závažnějšího charakteru. Já nevím, zda už bylo odvysíláno všechno, zda už všechno víme,“ uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vystoupila 21. listopadu 2018 na tiskové konferenci k proběhlému zásahu policie v budově ministerstva.

Problémy by mohlo vyvolat i případné obvinění ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), u které tento týden zasahovala policie. Koalice ANO a ČSSD se nicméně už při svém ustavení dohodla, že ctí presumpci neviny. „Záleží na konkrétní situaci, nelze to teď predikovat,“ poznamenal Netolický.

Bartoš se domnívá, že problémy vlády budou trvat: „Vládní krize nekončí. Dokud bude probíhat to šetření. Apel opozice byl, ať si premiér Babiš nejdřív vyřeší své trestní stíhání. Tam byl apel, ať Andrej Babiš není premiérem.“

Připomněl, že na jaře prezident Zeman Pirátům řekl, že pokud by mu ANO navrhlo na premiéra někoho jiného, tak hnutí vyslyší.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že současná krize posílila vliv prezidenta Miloše Zemana na premiéra Andreje Babiše?
Ano
36,1 %
Ne
63,9 %
Celkem hlasovalo 1824 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám