Hlavní obsah

Osvoboďte tuto zemi a odstupte, požádal Babiše Schwarzenberg

Novinky, jas

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vyzval v rámci diskuse na mimořádné schůzi k vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše, aby projevil vděčnost zemi, v níž získal občanství a stal se premiérem. Podle Schwarzenberga by měl Babiš odstoupit.

Karel Schwarzenberg vyzývá Andreje Babiše k odstoupeníVideo: Novinky

 
Článek

Schwarzenberg zdůraznil, že není s to posoudit, zda premiérovi potomci či on sám potřebuje lékařskou péči ohledně duševního zdraví, a není ani vyšetřovatelem, ani soudcem.

Záznam: Hlasování o vyslovení nedůvěry vláděVideo: Novinky.cz/psp.cz

Coby bývalý ministr zahraničí však prý vnímá zděšení zahraničních partnerů z toho, „co se u nás děje”. „Co se stalo v této zemi, která před 20 lety byla jednou z nejrespektovanějších v Evropě?” tlumočil Schwarzenberg rezonující obavy.

Odstoupení by bylo projevem vděčnosti Česku

„Nejsem soudce, ale vy, pane premiére, jste v této zemi dostal nejprve občanství, pak jste tady nabyl ohromné jmění a stal jste se dokonce premiérem,” připomněl nepřítomnému Babišovi.

„Byl by důkaz minimální vděčnosti, kdybyste teď odstoupil a nebyl zátěží pro naši diplomacii,” požádal premiéra, jemuž následně připomněl, že zahraniční politika je velmi podobná s „nejstarším řemeslem”, neboť ani v jednom si člověk nemůže vybrat partnera.

Reagoval tím na Babišova slova, s kolika státníky se v poslední době setkal, a připomněl, že i on sám byl ze své funkce v minulosti nucen jednat i s lidmi, kteří měli krev na rukou, případně byli nekompetentní.

„Prosím vás, pane premiére, osvoboďte tuto zemi a odstupte,” požádal doyen Sněmovny premiéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám