Hlavní obsah

Primátorkou Brna je Vaňková

Právo, Vladimír Klepáč
Aktualizováno

Novou brněnskou primátorkou byla v úterý zvolena Markéta Vaňková (ODS), která v nejvyšším vedení města vystřídala dosavadního primátora Petra Vokřála (ANO). Pro Vaňkovou hlasovalo 33 z 55 zastupitelů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS)

Článek

Získala tak všechny hlasy zástupců nové čtyřkoalice ODS, lidovců, Pirátů a ČSSD, která nově povede město. Nedávné komunální volby sice vyhrálo Vokřálem vedené ANO, ostatní strany ale udělaly koalici bez něj. ANO je v opozici s SPD.

„Budeme se snažit věci více dotahovat do konce. V minulosti tady vzniklo mnoho plánů a vizí, ale mnohé z nich čekají na dokončení,“ řekla Vaňková ve svém nominačním projevu.

Vaňkové hned po zvolení předal primátorský řetěz tajemník brněnského magistrátu Radovan Loutocký. Přestože se Vokřál snažil jí osobně pogratulovat ještě předtím, než usedla do jím uvolněné židle, nestihl to.

Chce spolupracovat i s opozicí

Vaňková všem poděkovala a ve svém prvním primátorském projevu uvedla, že doufá i ve spolupráci s opozičními zastupiteli.

Po dlouhé přestávce je další ženou na nejvyšším postu vedení moravské metropole. Tou předchozí byla od prosince 1994 do listopadu 1998 za ODS pozdější senátorka a následně také ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká.

Zastupitelé následně zvolili náměstky primátorky, jimiž se podle koaliční smlouvy stali Petr Hladík (ODS), Tomáš Koláčný (piráti), Oliver Pospíšil (ČSSD) a Robert Kerndl (ODS). Při hlasování o novém vedení města se zcela zaplnil historický sál brněnské Nové radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám