Hlavní obsah

V ČSSD se mluví o variantě výměny premiéra

Právo, Novinky, ada, nig
Praha

Vládní sociální demokracie čeká na středeční koaliční jednání s ANO a s předsedou vlády Andrejem Babišem, aby si vyslechla jeho vysvětlení kauzy údajného únosu premiérova syna. Podle informací Práva chce ČSSD prosazovat variantu podle slovenského vzoru, tedy odchod premiéra a jeho zastoupení jiným představitelem hnutí ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Článek

Šéfové ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček mají na středu naplánované jednání.

Patnáctičlenný poslanecký klub sociální demokracie, která má s ANO ve Sněmovně 93 hlasů, se podle informací Práva shodl na vlastní taktice. ČSSD preferuje dobrovolný odchod premiéra z funkce a tzv. variantu Pellegrini. Tedy že po případné demisi premiéra, s nímž padá celá vláda, se do čela kabinetu postaví jiný zástupce ANO a vláda se sestaví na stejném půdorysu, jako je dnes.

Stejný postup nastal na Slovensku po vypuknutí aféry kolem vraždy novináře Jána Kuciaka, kdy premiéra a šéfa strany Směr Roberta Fica nahradil v čele vlády jeho spolustraník Peter Pellegrini.

Už na jaře se spekulovalo, že by Babiše mohl v čele vlády nahradit nynější vicepremiér Richard Brabec. Poslanci ANO však dosud stojí za Babišem. Aby mu „neselhaly nervy” doporučil v úterý premiérovi na dálku také prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Pokud by k výměně premiéra nedošlo, nevylučuje ČSSD možnost rozpuštění Sněmovny, ke které je potřeba 120 hlasů, a následovaly by předčasné volby. Avšak dosud vede ANO žebříček preferencí s 27 až 33 procenty, zatímco ODS a Piráti mají zhruba o polovinu méně.

Babišův syn Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy, jehož reportéři ho zastihli ve Švýcarsku, řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Uvedl také, že k farmě, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

Dále řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO a její posudek měl podle médií pomoci Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Babiš mladší v reportáži říká, že Protopopov byl jakýmsi jeho pečovatelem a také, že se ho bojí. Sám Protopopov se k tomu nechtěl blíže vyjadřovat.

Šest opozičních stran v úterý podalo návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě, nemají ale zatím dost hlasů, aby uspěly. Babiše vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce, což ale premiér odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám