Hlavní obsah

Volby jako debakl ČSSD? Obsazení radnic to nepotvrzuje

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procenta získaná ve volbách jsou věc jedna, reálná politika druhá. Gratulovat si ke své vyjednávací strategii může ČSSD, která i přes chabý výsledek vytěžila maximum – získala dva primátory a do magistrátních koalic se probojovala v sedmi dalších statutárních městech.

Foto: Novinky

Volební místnost. Ilustrační foto

Článek

Úspěšná v povolebních tahanicích byla i ODS, která zvítězila jen ve třech z 27 největších měst, ale primátorských řetězů bude mít šest.

Soc. dem. vyhrála jen ve Frýdku-Místku a v Karviné a v obou městech si vyjednala pro své lídry Michala Pobuckého a Jana Wolfa post primátora. Do koalic se ale ČSSD, byť s minimem zastupitelů, probojovala v Brně, Děčíně, Havířově, Mladé Boleslavi, Pardubicích, Plzni či Prostějově.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Karviné

ODS zvítězila jen v Praze, Jablonci nad Nisou a Teplicích. V Jablonci a Praze byla partaj sice vyšachována, ale radnice povede kromě Teplic v Plzni, kde sice těsně prohrála s ANO, ale staronový primátor Martin Baxa (ODS) s ním vyjednal koalici. Obdobně i v Hradci Králové skončila ODS až třetí, ale bude mít primátora Alexandra Hrabálka, i když je opět v koalici s prvním ANO.

Vítězné babišovce zase ODS obešla s pomocí ostatních v Brně, které povede Markéta Vaňková, primátora budou mít občanští demokraté dále v Kladně a Mladé Boleslavi. A celkem bude mít ODS své zastoupení alespoň v 16 radách statutárních měst.

Nejvíc radnic ovládli babišovci

Nejvíc radnic ve 27 statutárních městech ovládlo hnutí ANO, které vyhrálo v 17 z nich, primátorů má nyní jistých 12 a může ještě získat dva další. Vládnout tak babišovci budou např. Ostravě, Olomouci, Českým Budějovicím, Karlovým Varům, Pardubicím či Zlínu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Pardubicích

Babišovci ale mohou být v radě až ve 22 statutárních městech. Zatím ještě není zcela jasná situace v Mostě a Chomutově, ale v Mostě zřejmě nejvyšší pozici získá místní uskupení ProMOST, v Chomutově vítězné ANO. Ani v Ústí nad Labem ještě nepadlo poslední slovo, ale i zde je žhavým kandidátem na primátora lídr ANO Petr Nedvědický.

Vedení v Praze pro sebe urvali Piráti se Zdeňkem Hřibem. Piráti ale coby skokani voleb budou spoluvládnout ještě v Brně, Ostravě, Zlíně, Jablonci nad Nisou, Mostě a v Opavě. V posledních dvou zmíněných městech kandidovali s místními sdruženími.

Z parlamentních stran si obstojně vedli ještě lidovci, kteří také kandidovali v různých formách spolupráce s místními sdruženími či jinými stranami. Do radničních koalic se na vlastní pěst dostali v osmi městech, jako např. v Brně, Frýdku-Místku či Jihlavě.

Nepřehledná situace kvůli propojeným kandidátkám je u STAN a zelených. Oba subjekty mohou prosazovat své programy nejméně ve čtyřech městech. TOP 09 bude u moci v Plzni a v Přerově, kde ale kandidovala s lidovci, a pak v metropoli, kde byla topka hlavní partají Spojených sil pro Prahu.

Komunisté ve volbách příliš nebodovali a odpovídá tomu také jejich podíl na moci, ovlivňovat politiku z magistrátních koalic mohou jen v Karviné a pravděpodobně v Chomutově. SPD Tomia Okamury zůstala většinou za dveřmi. Jedině v Kladně bude v koalici s ODS, Kladeňáky a ANO.

Nejúspěšnější byla v komunálních volbách různá místní sdružení. Podílet se na moci budou minimálně ve 24 největších městech a už mají tři primátory – v Liberci je to Martin Půta, v Jihlavě Karolína Koubová a v Třinci Věra Palkovská.

Reklama

Výběr článků

Načítám