Hlavní obsah

Zeman: Istanbulská úmluva není škodlivá

Praha

Prezident Miloš Zeman považuje Istanbulskou úmluvu za dokument, který Česko sice nepotřebuje, ale jeho ratifikace mu nijak neublíží. Řekl to ve čtvrtek na televizi Barrandov, kde se zároveň naopak vymezil proti migračnímu paktu OSN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Istanbulská úmluva je výborná pro zaostalé země, zejména muslimské. Pro nás je zbytečná,“ uvedl Zeman. Vyjmenoval, že úmluva má chránit ženy před nucenými sňatky, nucenými sterilizacemi a ženskou obřízkou, což jsou věci, které se u nás podle prezidenta nevyskytují.

Dokument nicméně ve skutečnosti obsahuje zejména zásady boje proti sexuálně podmíněnému násilí, tedy násilí uskutečňovaného z důvodu, že oběť je žena nebo muž. Do této kategorie spadá i domácí násilí, které v českých policejních statistikách figuruje.

„Je to zbytečné, ale není to škodlivé,“ tvrdí Zeman s tím, že úmluvu považuje spíše za nástroj morálního nátlaku na země, kde jsou brutální praktiky namířené proti ženám uplatňovány. Ženskou obřízku spojil primárně s muslimskými zeměmi, i když má tento zvyk kořeny v Africe již dávno před vznikem islámu, uplatňuje se i v tamních křesťanských komunitách.

Rozruch vzbudil před časem katolický kněz Petr Piťha, který ve svatováclavském kázání v katedrále sv. Víta tvrdil, že Istanbulská úmluva podle něj povede k přijetí opatření proti tradiční rodině, homosexuálové budou označeni za nadřazenou třídu, děti budou odebírány rodičům a lidé s odlišným názorem budou posíláni do „nápravně-výchovných táborů vyhlazovacího charakteru”.

Zatímco k Istanbulské úmluvě zaujal Zeman smířlivý postoj, odmítá přijetí migračního paktu OSN, proti kterému se vyslovily i USA, Maďarsko nebo Rakousko. Podle něj dokument nerozlišuje legální a nelegální migraci.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakousko zavrhlo pakt OSN o migraci

Rakousko nepodepíše globální pakt OSN o migraci, který bude v prosinci oficiálně přijat v Marrákeši. Kancléř Sebastian Kurz a vicekancléř Heinz-Christian...

Výběr článků

Načítám