Hlavní obsah

Vichr vyvracel stromy, rval střechy. Na mnoha místech zastavil vlaky

• Aktualizováno
Právo, ČTK,

Silný vítr, před kterým varovali meteorologové, komplikuje v úterý ráno provoz na mnoha železničních tratích. Důvodem jsou většinou stromy, které spadly na koleje. Kompletní přehled omezení je aktualizován na webu Českých drah. Problémy jsou i na silnicích. Výstraha před silným větrem platí na většině území do odpoledne, na východě pak až do 20:00.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Na Brněnsku narazil do spadlého stromu motorkář, utrpěl lehké zranění.

Článek

Stromy spadly na trať například v úsecích Uhlířské Janovice - Ledečko, Rudoltice v Čechách - Lanškroun, Rumburk - Krásná Lípa, Vlastějovice - Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod - Dobronín, Slavonice - Dačice, Hlinsko v Čechách - Ždírec nad Doubravou a několika dalších. Dotčeny jsou tak desítky spojů, na některých místech je zavedena náhradní autobusová doprava.

Podle policejního webu musí s komplikacemi počítat i řidiči, protože stromy leží také na silnicích. Ve Zbořeném Kostelci na Benešovsku spadla větev na autobus, nehoda se ale obešla bez zranění. U obce Kratonohy na Královéhradecku vítr převrátil návěs nákladního auta, silnice na Roudnici je neprůjezdná. Převrácený vlek nákladního auta zablokoval také silnici u Heřmanova Městce.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hasiči odstraňovali stromy, které spadly při silném větru na železniční trať nedaleko Třeště na Jihlavsku.

Podle společnosti ČEZ zůstává bez elektrického proudu až 30 tisíc lidí. Energetici v hradeckém kraji evidovali k 6:00 čtyři poruchy na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. „K nejpostiženějším oblastem patří Trutnovsko, Rychnovsko, Náchodsko,“ uvedla regionální mluvčí energetické firmy ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

V Brně byly kvůli silnému větru uzavřeny všechny hřbitovy. Opatření potrvá až do odvolání.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Stromy popadaly na trať nedaleko Třeště na Jihlavsku.

Utržená střecha na Havlíčkobrodsku

Na Vysočině vyvrací silný vítr stromy, někde poškodil i střechy. Hasiči od pondělního podvečera do úterního rána zasahovali u více než 130 událostí. Nikdo při nich nebyl zraněn, sdělila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Podle údajů na webu Českých drah ztěžují popadané stromy provoz na několika tratích na Havlíčkobrodsku. Dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu. Problémy v dodávkách elektřiny jsou v okrajových částech Havlíčkobrodska.

Střechu rodinného domu utrhl vítr z rodinného domu ve Věži na Havlíčkobrodsku. „Část střechy skončila na vozovce,“ uvedla Musilová. Zajistit poškozenou střechu hasiči pomáhali také v jihlavské ulici Znojemská.

Problémy na železnici byly kolem 06:00 mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem. Ve směru z Havlíčkova Brodu na Pardubice je přerušená vlaková doprava v úsecích Havlíčkův Brod - Rozsochatec a Ždírec nad Doubravou - Hlinsko v Čechách. Kvůli překážce na trati nejezdí vlaky ani mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Strom spadl na silnici v Olomouckém kraji.

Velmi větrnou a náročnou noc mají za sebou také hasiči v Královéhradeckém kraji. Od pondělního odpoledne do úterní půl šesté ráno zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů u dvacítky zásahů.

„Nejvíce práce měly jednotky na Rychnovsku (7 zásahů), Hradecku (6 zásahů) a dále na Trutnovsku (5 zásahů). Pár případů jsme zaznamenali také na Jičínsku. Nejčastěji odklízeli hasiči  stromy popadané přes komunikace, případně zajišťovali uvolněné oplechování,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že jen v okolí Špindlerova Mlýnu vyjížděli hasiči za noc třikrát.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Strom spadl na dům na jižní Moravě

V blízkosti Olešnice v Orlických horách pak spadl na silnici drát elektrického napětí, hasiči spolupracovali na místě s energetiky. Místo bylo na nezbytně nutnou dobu neprůjezdné.

„V průběhu dne se dají očekávat další zásahy v souvislosti s odstraňováním následků silného větru. Hasiči v Hradci králové už ráno ukotvili uvolněný stan, který se pohyboval na Pražské třídě, nebo u Muzea východních Čech odstranili uvolněné oplechování, které bránilo v průjezdu vozidel,“ dodala Götzová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Strom spadl na silnici také v Olomouckém kraji.

Popadané stromy na komunikacích, přerušení elektrického vedení, ale i uvolněné plechy na střechách má na svědomí silný vítr, který již několik hodin zaměstnává hasiče v Olomouckém kraji. Zasahují ve všech pěti okresech kraje, nejvíce práce mají na Olomoucku. Dosud mají na kontě 40 zásahů, situace se zatím neuklidňuje.

Silný vítr začal v kraji vát v pondělí kolem 22:00, zásahy hasičům začaly výrazně přibývat od úterních 04:00. V drtivé většině jde o spadané stromy na komunikacích, uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. "Komplikace se nevyhnuly železniční přepravě, strom spadlý do kolejiště si vyžádal omezení provozu u Starého Města na Šumpersku," uvedl mluvčí hasičů. Ve Staré Vsi na Přerovsku a v Lošticích na Šumpersku řešili hasiči s energetiky porušení elektrického vedení.

V Olomouci hasiči zasahovali na třech místech kvůli uvolněné plechové střešní krytině, v Jílové, Lafayettově a Hlušovické ulici. „V jednom případě se také uvolnily plechy v Žerůvkách na Olomoucku. Zde hasiči zajistili část krytiny na čerpací stanici. Uvolněné padající tašky z domu zajišťují aktuálně hasiči v Uničově v ulici Hrdinů,“ doplnil mluvčí hasičů.

Na horách až 110 km/h

Vítr může mít podle meteorologů v oblasti Českomoravské vrchoviny a hor na severu Čech v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor dosáhne až 110 kilometrů za hodinu, což na mezinárodní stupnici síly větru odpovídá druhému nejvyššímu stupni, vichřici.

Reklama

Výběr článků

Načítám