Hlavní obsah

Na vilu půjčili Dvořákově matce advokáti Rittiga

Právo, Matěj Říha

Bohatá developerka Marie Nováková (72), která patří mezi obžalované v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP), v úterý před soudem vysvětlovala nákup vily na Madeiře. Obžaloba je přesvědčena o tom, že obchod zaplatila z peněz, které byly vyvedeny z dopravního podniku.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig.

Článek

Nováková to odmítla. Dům, na který si prý půjčila od advokátů dnes zastupujících Ivo Rittiga, před třemi roky údajně se ztrátou prodala.

Hlavní postavou případu je syn Novákové Martin Dvořák, bývalý ředitel DPP z let 2007 až 2011. Podle obžaloby spolu s dalšími lidmi zmanipuloval tři zakázky, které se týkaly tisku jízdenek, jejich prodeje v obchodech a zajištění služby SMS jízdenky.

Nováková stanula před soudem kvůli poslední zakázce, kde podle spisu vznikla škoda zhruba 40 miliónů korun. Tyto peníze byly podle obžaloby na základě předražených smluv vyvedeny z majetkové podstaty dopravního podniku.

Nováková je statutární ředitelkou akciové společnosti Investorská rozvojová. V realitách podniká od 90. let. Její firmy prý dělaly desítky velkých projektů.

„Naše firmy připravovaly komerční zóny v Česku. Známé jsou třeba Průhonice nebo Čestlice,“ řekla soudu podnikatelka v úvodu proslovu, když krátce představovala svůj byznys.

Úvěr od šachtovců

Následně soudu vysvětlovala, že před více než deseti lety byla po onkologické léčbě. Když byla na Madeiře na dovolené, tak zdejší podnebí pomohlo zlepšit její zdravotní stav. Shodou okolností tam připravoval developerský projekt její známý, a tak se rozhodla, že by tam mohla koupit nemovitost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku obžalovaná matka Martina Dvořáka Marie Nováková.

„Byl to projekt menší vilové vesnice. Plánovali jsme, že koupíme něco u moře, a tak jsme se o projekt začali zajímat,“ vysvětlovala Nováková.

Plánovat nákup domu začala v září 2008, kdy podepsala smlouvu o smlouvě budoucí. Cena byla podle obžaloby stanovena na 1,5 miliónu eur (dnes asi 39 mil.). Podle Novákové smlouvu připravoval právník Drahomír Šachta, se kterým se znala.

„Řekla jsem mu, že z vlastních peněz uhradím zhruba třicet procent z kupní ceny a zbytek budu muset zařídit bankovním úvěrem,“ popsala v úterý Nováková. Šachta jí prý následně sdělil, že jeho kolegové z advokátní kanceláře mohou mohovitým klientům poskytnout půjčku.

Necítím se vinna ve smyslu obžaloby a nedomnívám se, že bych udělala něco špatného
Marie Nováková

Proto se setkala s právníkem Davidem Michalem, který rovněž patří mezi obžalované a po Šachtově odchodu kancelář přejmenoval na MSB Legal.

Nováková tvrdila, že se dohodli na úvěru s tříprocentním úrokem, přičemž se zaručí nemovitostí v Česku. Mezi tím jako záruka sloužily akcie její společnosti Investorská rozvojová.

Nováková podle svých slov nakonec nebyla schopná dát do záruky tuzemskou nemovitost, a tak s Davidem uzavřela dodatek, který zvýšil úročení na osm procent, a akcie zůstaly dál v zástavě. Tento stav skončil až poté, co úvěr splatila.

„V konečném výsledku pro mě úvěr nebyl výhodný,“ zdůraznila Nováková.

Nájezdy novinářů

Nováková tvrdila, že si domu navíc moc neužila. Po provalení kauzy se tam prý konaly nájezdy novinářů, což ji poškodilo. Soudu řekla, že se cítila dehonestována před sousedy.

A tak se rozhodla vilu prodat, což se jí podařilo v roce 2015. Údajně to bylo s velkou ztrátou. „Necítím se vinna ve smyslu obžaloby a nedomnívám se, že bych udělala něco špatného,“ konstatovala Nováková, která v úterý k soudu zřejmě přišla poprvé a také naposledy.

Její výpověď trvala zhruba 20 minut, kdy využila své možnosti a ke kauze se vyjádřila. Odmítla odpovídat na dotazy soudu, státního zástupce i advokátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám